Ioana Filipescu Știri 16.04.2023 00:44

Gestionarea diabetului cu ceai Oolong: Ce spune știința

Gestionarea diabetului cu ceai Oolong: Ce spune știința

Ceaiul Oolong este produs și consumat deja în toată lumea. A bătut granițele Chinei, ajungând și Statele Unite ale Americii, și în Europa. Cu toate acestea, reprezintă abia 2% din ceaiul care este produs și consumat în întreaga lume. Merită, însă, toată atenția.

Ceaiul Oolong combină calitățile ceaiurilor negre și verzi, oferindu-i, astfel, mai multe beneficii pentru sănătate. Să ne ducem la un exemplu, consumul de ceai Oolong poate ajuta la pierderea în greutate și la reducerea stresului. Dar gestionează la fel de bine și diabetul. Ce spun specialiștii?

Mai întâi de toate să aflăm ce este ceaiul Oolong. Simpla definiție: ceai tradițional chinezesc.

Ceaiul Oolong este obținut din frunzele plantei Camellia sinensis, din care se face ceaiul verde și ceaiul negru. Modul de procesare este, însă, cel care face diferența.

Cum este gestionat diabetul cu ceaiul Oolong

Ce spune știința? S-a demonstrat, în general, că ceaiul ajută la protejarea împotriva diabetului și a complicațiilor diabetului. Asta este posibil, se pare, prin atenuarea rezistenței la insulină și prin reducerea inflamației, printre alte mecanisme.

Astfel, un studiu care datează din anul 2019 și o revizuire în 2021 raportează ambele legături între consumul regulat de ceai, o mai bună gestionare a zahărului din sânge și un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2.

Și totuși, nimic nu e sigur 100%. Efectele specifice ale ceaiului Oolong nu sunt, în general, la fel de bine cercetate precum efectele de la ceaiul verde și cel negru.

Un alt studiu, cu ceva mai mulți ani în urmă, dar de o anvergură mai mică, indică o posibilă eficacitate a ceaiului Oolong în scăderea glicemiei plasmatice la pacienții cu diabet de tip 2.

Bomba vine de la 5.000 de bărbați japonezi!

Și acum vine bomba! Nu toți specialiștii care au efectuat studii cu privire la capacitatea ceaiului Oolong de a ajuta la îndepărtarea sau ameliorarea simptomelor diabetului de tip 2 sunt de acord cu asta.

În anul 2011, aproximativ 5.000 de bărbați japonezi au ajuns la concluzia că un consum regulat de ceai Oolong poate fi un factor de predicție pentru apariția bolii.

Ce alte beneficii pentru sănătate aduce ceaiul Oolong

Altfel, consumul de ceai Oolong poate aduce mai multe beneficii sănătății. Să enumerăm doar câteva: îmbunătățește sănătatea inimii, stimulează metabolismul și pierzi kilogramele în plus, poate îmbunătăți funcția creierului, poate ajuta la protejarea împotriva anumitor tipuri de cancer, ajută la promovarea rezistenței dinților și a oaselor, poate ajuta la ameliorarea eczemelor, are efect calmant, asigură o digestie mai bună, scade colesterolul, crește vigilența mentală, asigură un păr sănătos și lucios, îmbunătățește starea pielii.