Gabriela Dinu Știri 30.09.2023 09:35

Geografie și sursă: Unde își are izvorul Dunărea

Geografie și sursă: Unde își are izvorul Dunărea

Dunărea este printre cele mai lungi fluvii de pe continent, al doilea în top, după Volga, care străbate Rusia. Străbate nouă ţări, printre care şi România.

Dunărea izvorăşte din Germania şi se varsă în Marea Neagră, străbătând în drumul său Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Bulgaria, Moldova şi Ucraina. Cele mai mari oraşe străbătute de Dinăre sunt Viena, Budapesta, Belgrad şi Bratislava, care sunt şi capitalele.

De unde izvorăşte, de fapt, Dunărea?

Dunărea are în alcătuirea sa nu mai puţin de 120 de râuri importante, cel mai lung dintre ele fiind Tisu iar cel cu cel mai mare debit este afluentul Sava. Bazinul Dunării înregistrează cea mai mare parte chiar pe teritoriul ţării noastre, existând la noi în ţară un procent de 29,9 % din Dunăre. În Germania, de acolo de unde izvorăşte, din Munţii Pădurea Neagră mai exact, se află un procent de 7,5 %.

Ordinea ţărilor prin care trece Dunărea este următoarea: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova şi Ucraina. Pe teritoriul României se află 1075 de km din cursul Dunării, între Baziaş şi Sulina şi face graniţa cu vecinii Serbia, Bulgaria, Ucraina şi Republica Moldova. Se varsă în Marea Neagră prin trei braţe mari, Sulina, Chilia şi Sfântu Gheorghe, care au la rândul său alţi afluenţi.

Curiozităţi despre Dunăre, despre care nu aveai habar

  • suprafaţa Deltei Dunării creşte în fiecare an cu 40 mp
  • este pe locul 28 în întreaga lume, conformd ebitului său
  • există aici peste 500 de specii de plante şi animale, fiind a treia zonă din lume ca diversitate
  • în drumul său către Marea Neagră, aceasta străbate 10 ţări şi 4 capitale
  • lungimea sa totală este de 2850 de kilometri
  • debitul mediu este de 7139 metri cubi pe secundă

În Delta Dunării trăiesc undeva la 320 de specii de păsări şi aici se regăseşte cea mai mare colonie de pelicani din întreaga Europă. În întinderea sa de stufăriş, considerată una dintre cele mai mari din lume, se găsesc păduri de salcine, frasin, arin sau plop. Aici veţi regăsi şi cea mai mare suprafaţă de nuferi, acele plante superbe, sub care se ascund adesea broaşte, insecte şi peşti.