Gabriela Dinu Știri 06.10.2023 10:28

Geografie și natură: De unde izvorăște râul Olt

Geografie și natură: De unde izvorăște râul Olt

Unul dintre cele mai mari râuri de la noi din ţară este Oltul, iar numele său provine din latină, de la „alutus” sau „aluta”. Acesta are traseul doar în România, pe o distanţă de 615 kilometri.

După izvor, acesta străbate 20 de kilometri prin sectorul montan, apoi mai are încă 595 de kilometri până când e varsă în Dunăre, în judeţul Teleorman, prin localitatea Izlaz.

De unde izvorăşte râul Olt?

Ei bine, ca să răspundem la această întrebare, Oltul îşi are izvorul în Munţii Hăşmaşu Mare, secţiune a Carpaţilor Orientali, de la o altitudine de 1280 de metri. În drumul său, râul Olt străbate mai multe judeţe, cum sunt Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Olt şi Teleroman, patru depresiuni: Ciuc, Braşov, Făgăraş şi Loviştea, cinci defilee: Tuşnad, Racoş, Turnu Roşu, Cozia, Călimăneşti şi trei trecători: Tuşnad, Turnu Roşu şi Cozia.

Oltul străbate şi mai multe oraşe, dar cele mai importante dintre ele sunt Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Făgăraş, Râmnicu Vâlcea şi Slatina.

„Oltul nu este doar un râu, ci un simbol, un martor al celor mai importante evenimente istorice prin care a trecut poporul român”, spune Geo Bogza despre râul Olt în creaţia pe care i-a dedicat-o, numită Cartea Oltului.

Pe cursul Oltului au fost amenajate nu mai puţin de 22 de lacuri de acumulare, iar în tot traseul său, de la izvor şi până la vărsare, acesta colectează apă de la 80 de afluenţi. În apropierea locului de unde îşi are izvorul, a fost amenajat un monument, iar autorităţile române au avut ca scop acela de a marca locul în care ia naştere unul dintre cele mai populare şi importante râuri din România.

Câteva curiozităţi despre răul Olt

  • izvorăşte din Masivul Giurgeu şi se varsă în Dunăre
  • străbate oraşe importante de la noi din ţară, iar suprafaţa bazinului său este de 24.050 km pătraţi
  • lungimea sa totală este de 615 km
  • există o legendă în jurul său care spune că un împărat şi-a făcut o cetate cu două turnuri pe vârful unui munte, apoi a plecat în război şi nu s-a mai întors. Cele două turnuri se numeau Mureş şi Olt, iar după ce împărăteasa a început să plângă, lacrimile sale au fost prefăcute în apa râurilor de azi