Gabriela Dinu Travel 06.10.2023 17:50

Gastronomie și cultură: Descoperă kokoretsi, deliciul grecilor

Gastronomie și cultură: Descoperă kokoretsi, deliciul grecilor

Kokoretsi este un preparat din carne şi măruntaie de miel, care se face în Grecia şi Turcia, şi în compoziţia sa vom regăsi ficat de miel, plămâni, inimi, rinichi, prapur şi intestine sau maţe.

Din rândurile care urmează veţi afla care este reţeta pentru acest preparat care i-a înnebunit pe turiştii ce frecventează Grecia, care nu se face tocmai greu, dar pentru care aveţi nevoie de un drum la o măcelărie mai mare, unde să vă puteţi găsi toate ingredientele.

Cum se face Kokoretsi, celebrul fel de mâncare grecesc

Aveţi nevoie de două kilograme de ficat de miel, două kilograme de plămâni de miel, două-patru inimi, câţiva rinichi, prapur de miel, două kilograme de maţe de miel, oregano, sare şi piper.

Acest fel de mâncare se face în special pentru masa de Paşte, dar se regăseşte şi în meniurile de zi cu zi ale restaurantelor. Se spală foarte bine organele şi se taie în bucăţi mici, după care se lasă la scurs. Puneţi într-un lighean mare toate bucăţelele, sare, piper şi oregano şi se amestecă bine.

Cum se serveşte kokoretsi?

Pentru a fi gustos, acest preparat are nevoie de condimente din belşug. După ce le-am asezonat cum trebuie, se iau bucăţelele şi se infig pe rotisor una câte una, apoi se înfoşoară cu prapur şi intestinele de miel, după ce au fost foarte bine spălate în prealabil.

Se pune apoi fierul într-un lighean şi se dă la rece, unde organele trebuie să se scurgă bine. Se aprinde focul la grătar şi se lasă să ardă până când avem jar, apoi se pune fierul la gătit şi se întoarce din când în când, pentru ca deliciul kokoretsi să se gătească aşa cum trebuie.

Se serveşte fierbinte, cu ouă fierte şi roşii proaspete, dar vă puteţi alege orice fel de garnitură vă doriţi. Gospodinele din Grecia şi nu numai lasă deseori gătitul kokoretsilor pe seama bărbaţilor, dar cu siguranţă că acest preparat poate fi pregătit de orice dispune de puţin timp liber şi face un drum până la o măcelărie.