Gabriela Dinu Știri 07.10.2023 17:19

Găsirea echilibrului: Cum să dormi 8 ore în 4 ore

Găsirea echilibrului: Cum să dormi 8 ore în 4 ore

Fizic, să dormi 8 ore în 4 ore este un lucru imposibil. Este, de fapt, o expresie pentru somnul odihnitor chiar şi atunci când nu ai suficient timp. Este o metodă eficientă în special pentru cei care muncesc foarte mult în ziua de azi, până când ajung la burn-out.

Aceasta este o tehnică revoluţionară de a te odihni. Conform cercetătorilor, un om doarme 25 de ani din viaţă, reprezentând o activitate vitală, căci nicio fiinţă din lumea aceata nu poate supravieţui dacă nu se odihneşte. Nevoia de somn diferă de la fiecare individ în parte şi este strâns legată de vârsta persoanei.

Somnul polifazic: dormi 8 ore în doar 4 ore

Un nou născut doarme între 14 şi 17 ore, un adolescent are nevoie de 8-10 ore de somn, persoanele adulte trebuie să doarmă între 7 şi 9 ore, iar persoanele cu vârste de peste 65 de ani trebuie să doarmă undeva la 7-8 ore într-o zi.

Dacă aveţi o calitate bună a somnului, puteţi scădea durata lui, însp nu extrem de mult, altfel vor interveni problemele de sănătate, iar capacitatea fizică şi psihică va scădea.

Tehnica de a dormi 8 ore în doar 4 ore de somn se numeşte somn polifazic şi trebuie să o aplici doar după ce discuţi în prealabil cu un medic. Ce trebuie să faci apoi este să înlocuieşti perioada clasică de somn de 8 ore cu reprize mult mai mici de odihnă, adică 20 de minute la distanţe egale de timp, pe parcursul unei zile, până când acumulaţi în total 4 ore de somn.

Cum să îţi creşti calitatea somnului?

Cei care au practicat această metodă spun că se simt plini de energie şi astfel economicesc din timpul pe care ar trebui să-l aloce în mod normal dormitului.

Nu există însă un studiu demonstrat cu privire la beneficiile aduse somnului uman. Dimpotrivă, există în cazul lipsei de somn şi a privării de odihnă, dar nu cu aplicabilitate pe această metodă.

Vă puteţi creşte însă calitatea somnului prin practicarea sportului. Aveţi nevoie de mişcare, care poate fi făcută şi îna er liber, nu neapărat în sala de sport. Asta ajută în principal pentru oxigenarea creierului, care duce la un somn odihnitor.