Ioan Davidescu Altceva 28.02.2025 12:08

Frank Timiș, ”milionarul lui Georgescu” acuze extrem de grave! A provocat un scandal internațional de proporții! Ce au descoperit procurorii…

Frank Timiș, ”milionarul lui Georgescu” acuze extrem de grave! A provocat un scandal internațional de proporții! Ce au descoperit procurorii...

Numele afaceristului Frank Timiș a reapărut în prim-plan, în cadrul dosarului finanțării campaniei lui Călin Georgescu. Procurorii au descoperit un mesaj de la Horațiu Potra, fostul său șef al securității la minele din Africa, în care acesta îi solicita 25-30 de milioane de euro pentru candidatul Călin Georgescu. În schimbul acestor bani, lui Timiș i se promitea că va avea acces la aurul din România.

Frank Timiș a provocat o criză de nervi gigantului rus Gazprom

Frank Timiș a mai încercat să exploateze zăcămintele aurifere de la Roșia Montană prin compania Gold Coropration, însă planul nu i-a reușit. Ceea ce se știe mai puțin este că afaceristul româno-australian a reușit să pună mâna, la un moment dat, pe o importantă parte a rezervelor de petrol din Ucraina.

Născut la Borșa, aproape de granița cu Ucraina, Frank Timiș s-a arătat interesat de resursele țării vecine încă din anii ’90. În 1996, el a înființat compania Regal Petroleum, cu sediul la Londra, care a reușit, într-un timp record, să primească drept de exploatare în țări precum: România, Ucraina, Grecia sau Egipt.

Românul a început să extragă gaze naturale prin intermediul Regal Petroleum Services Limited, o companie din grupul Regal, care în anul 2000 a provocat un adevărat scandal internațional.

 

La acea vreme, gigantul rusesc Gazprom a trimis o scrisoare premierului Mugur Isărescu, în care cerea României să nu mai folosească gazele naturale furnizate de firmele Regal, pentru că acestea ”sunt furate de mafia ucraineană din țevile Gazprom care tranzitează Ucraina”.

”Țeapa de la Kavala”, care a provocat un cutremur pe piața petrolieră

În ciuda acestor acuzații, Frank Timiș a rămas unul dintre afaceriștii favorizați de autoritățile de la București. În 2003, acesta ajungea să dețină în concesiune o suprafață de peste 4% din suprafața Româniiei. Era vorba despre o parte importantă din Moldova, care cuprindea terenuri în județele Neamț, Iași, Bacău și Suceava.

Terenurile i-au fost concesionate lui Frank Timiș în vederea descoperirii de noi zăcăminte de gaze naturale și petrol.

Doi ani mai târziu, Timiș avea să primească o lovitură importantă din partea bursei London Alternative Invetsment Market. Mai exact, compania Regal Petroleum a primit cea mai mare amendă posibilă din partea AIM, de 600.000 de lire sterline. Motivul: umflarea datelor referitoare la descoperirile zăcămintelor de petrol din Grecia.

La acea vreme, Timiș cumpărase 60% din participația unui proiect petrolier în Kavala. Conducerea Regal a promovat zăcământul drept unul dintre cele mai mari din Europa, cu până la 1 miliard de barili.

Informația a urcat capitalizarea Regal Petroleum la 500 de milioane de lire sterline, iar în scurt timp au apărut și fonduri de investiții interesate de proiect, printre care: Merill Lynch, Commerzbank, Artemis sau Schroders.

La jumătatea anului 2005, a devenit evident că zăcământul din Kavala nu conține atât de mult petrol și că Timiș exagerase. În scurtă vreme, investitorii s-au retras, iar acțiunile Regal s-au prăbușit.

Gazele naturale nedescoperite ale Ucrainei, vândute chinezilor de Frank Timiș

În mai 2005, Frank Timiș a fost înlăturat de la conducerea companiei pe care el o fondase, în speranța că situația acesteia se va stabiliza. Nu înainte de un nou scandal. Publicația The Guardian a scris, atunci, că Frank Timiș ”a vândut pe ascuns terenurile Regal Petroleum din Ucraina”.

Mai exact, înainte să demisioneze, acesta ar fi oferit prima opțiune pentru cumpărarea operațiunilor din Ucraina companiei Peak Resources din Hong Kong. Afacerea s-ar fi încheiat fără știrea acționarilor sau a comitetului director. S-a scris atunci că Peak Resources ar fi plătit 1,50 de dolari pe barilul de petrol din ”posibile rezerve din Ucraina”, ceea ce reprezenta un sfert din prețul pățit de aceeași companie pentru un teren din Rusia.

Sir Peter Heap, noul șef al Regal Petroleum, a anunțat că investighează circumstanțele în care s-a încheiat respectivul acord. El s-a declarat ”șocat” de evoluția situației, iar atunci când a fost întrebat de jurnaliști dacă a fost vorba despre o tranzacție legală, acesta a răspuns ”sper că nu”.

Până la urmă, Regal Petroleum a continuat să extragă gaz din Ucraina, dar s-a retras din România în anul 2012. În 2019, oligarhul Vadim Novinsky, proprietarul Smart Holding Group a achiziționat peste 80% din compania britanică. Din 2020, Regal Petroleum operează sub denumirea de Energy Enwell.