Claudiu Melinte Știri 05.01.2023 23:01

Folii omologate RAR. Cum trebuie montata pentru a nu primi amenda

Folii omologate RAR. Cum trebuie montata pentru a nu primi amenda

Folie omologata RAR. Vrei sa iti pui folii auto de protectie? Afla mai intai care sunt normele pe care aceste folii trebuie sa le indeplineasca si ce trebuie sa faci ca sa nu incalci Codul Rutier.

Foliile auto de protectie sunt considerate de multi soferi extrem de utile, in ultimii ani aparand tot mai multe masini echipate cu astfel de folii.

Chiar daca unii nu le considera deloc necesare, foliile auto de protectie sunt foarte folositoare, in special in timpul anotimpului cald.

Folie omologata RAR. De ce sunt folositoare geamurile fumurii la masina?

Folie omologata RAR. In primul si primul rand, acestea asigura o protectie impotriva razelor soarelui, temperatura de la interior pastrandu-se la un nivel confortabil pentru mai mult timp.

Si mai important decat atat insa, foliile auto de protectie vor reduce si consumul de carburant al masinii, ceea ce este un plus de luat in seama de multi soferi.

Lasand toate aceste aspecte pozitive la o parte, in cazul in care te-ai decis ca vrei sa iti echipezi masina cu o folie omologata RAR trebuie sa fii extrem de atent.

Si asta pentru ca ai putea sa te pacalesti si sa utilizezi niste folii neomologate, care in cele din urma iti vor aduce amenzi considerabile.

Mai mult decat atat, vei avea probleme si atunci cand vei efectua revizia tehnica periodica, ocazie cu care va fi verificata si starea foliilor de protectie. Si nu numai starea acestora, ci si gradul de transparenta al lor.

In cazul in care ai luat decizia de a face acest pas si vrei sa iti montezi o folie omologata RAR, apeleaza la un service auto autorizat, acolo unde vei primi in mod obligatoriu un certificat de conformitate.

Cei de la RAR chiar ne furnizeaza o lista intreaga de service-uri. O poti vedea chiar pe siteul rarom.ro.

In acest certificat vor fi trecute mai multe date importante, printre care tipul foliei utilizate, vehicului, atelierul unde au fost montate si certificatul de garantie.

Cod Rutier. Ce amenda risti pentru montarea foliilor neomologate

Asa cum probabil ca stiti deja, foliile auto de protectie pot fi montate pe toate geamurile, singura exceptie fiind reprezentata de parbriz. Totusi, trebuie sa iti montezi o folie omologata RAR.

Cel mai important insa, trebuie sa stiti ca follile montate pe geamurile laterale din fata si pe luneta trebuie sa asigure o vizibilitate de minimum 70%.

Conform prevederilor din Codul Rutier, pentru celelalte folii nu exista niciun fel de mentiuni, insa trebuie sa va asigurati ca foliile nu creeaza niciun fel de distorsiuni.

Asa cum spuneam insa si mai devreme, trebuie sa va asigurati ca va vor fi montate niste folii auto de protectie autorizate si de calitate. Doar o folie omologata RAR te va scapa de amenda!

Evident, si costurile vor varia in functie de aceasta calitate, pretul pornind de la 300 de lei si putand ajunge pana la cateva mii bune de lei.

In cazul in care foliile utilizate nu respecta prevederile mentionate in randurile anterioare si nu sunt omologate, riscati sa primiti o amenda de pana la 20.000 de lei.

In plus, veti ramane si fara talon! Asa ca, cel mai bine este sa evitati amenzile din Codul Rutier!