>
Florile care înfloresc tot anul îţi fac, cu siguranţă, grădina să arate într-un mod deosebit. Numai că nu toate plantele pe care le puteţi cultiva la voi în curte înfloresc pe tot parcursul unui an, de aceea va trebui să alegeţi cu atenţie ce şi cum plantaţi.
Cuprinsul articolului
Florile de grădină care înfloresc tot anul sunt Trandafirul, Lantana Trandafirul deșertului Floarea de hârtie Hibiscus Ixora Crossandra Kalanchoes Coronița lui Hristos Floarea prințesei Iasomie Trompeta de aur Fasolea fluturilor Begonia Verbena Minunea Peruului. Acestea au nevoie de îngrijire şi atenţie şi vor face ca grădina ta să arate într-un mod cu totul şi cu totul special.
Florile care înfloresc pe tot parcursul anului sunt deosebite, sunt plante foarte rezistente la condiţiile meteo şi la lumina puternică, ce înfloresc mai mereu şi atunci când o fac rezultă o explozie de culori şi nuanţe la voi în grădină.
Ştim deja că trandafirii au flori parfumate, care vin într-o mulţime de variante de culori şi forme. Clima de la noi din ţară le este clar favorabilă, indiferent de soiul pe care îl veţi alege să îl creşteţi. Acestea sunt, de departe, cele mai populare flori din lume, se folosesc în întreaga planetă pentru a exprima iubirea, pentru a arăta admiraţie şi sunt un simbol interesant al bogăţiei sau prieteniei. Aceştia provin din Europa sau Asia de Sud Est şi au fost introduşi de-a lungul anilor în diverse culturi şi religii.
În trecutul îndepărtat, trandafirii erau simbolul dragostei şi al feminităţii şi erau asociaţi chiar cu fertilitatea şi longevitatea, reprezentând sombolul iubirii adevărate şi al naturii. Aceştia se regăsesc în diverse culori, diverse forme, sunt cei clasici albi sau roşii, ori pot veni în nuanţe de roz, galben, portocaliu, roşu, purpuriu, mov sau chiar albastru. Fiecare simbolizează ceva aparte şi au ajuns atât de apreciaţi încât se vând şi criogenaţi.
Vorbim în continuare despre o plantă specială, un arbust tropical, care este verde veşnic şi face flori speciale, în culori albe, galbene, protocalii, roz sau roşii, care cresc sub forma ciorchinilor. Este un arbust care iubeşte apa, trebuie ţinut pe suprafeţe bine drenate, dar care se va dezvolta foarte bine în zonele calde.
Această plantă se foloseşte în grădini sau chiar în crearea peisajelor pentru diverse şedinţe foto sau chiar filme, prin crearea marginilor, a gardurilor vii ori chiar pentru a umple spaţii verzi. Totodată, prin lantana se crează umbră sau se protejează alte plante de soare, fiind folosită astfel ca o adevărată plantă izolatoare.
Această plantă atrage păsările insectivore, cele care se hrănesc cu insectele care sunt atrase în mod normal de lantana, vrăbiile, dar şi ciocârliile se învârt în jurul său. Dar şi fluturii.
Este iarăşi o plantă care înfloreşte pe tot parcursul anului şi dacă vrei să ai parte de culoare în grădina ta trebuie să ai şi trandafirul deşertului printre plantele tale. Anterior v-am prezentat denumirea populară, dar numele său real este Adenium şi poate fi cultivată atât în interior, cât şi în exterior, în ghivece de plastic, pentru a avea flori frumoase în casă pe tot parcursul unui an.
Are frunzele colorate şi bogate şi de aceea este una dintre cele mai apropiate plante de interior, au flori de culoare roz deschis sau uneori chiar purpuriu, cu frunzele de un verde intens, care îi dă o frumuseţe deosebită. Aceste plante sunt compacte şi se vor înmulţi foarte bine prin intermediul butaşilor.
Vorbim în continuare despre o plantă de grădină a cărei denumire botanică este de Bougainvillea glabra, ce poate fi plantată pe spalier, pe sol ca o acoperire a sa sau chiar în ghivece şi containere. Nu au nevoie de o îngrijire deosebite, fiind plante care sunt bine tolerate la secetă. Au flori speciale, în petale de culori liliachiu roz, care se regăsesc chiar pe tulpină şi oferă o imagine deosebită.
Floarea de hârtie se deschide pe tot parcursul anului indiferent de locul în care este plantată. Se poate adapta foarte uşor la un mediu uscat, tolerează bine bolile şi dăunătorii şi rezistă până la cele mai scăzute temperaturi, chiar şi minus 10 grade Celsius.
Vorbim în continuare despre o plantă de grădină a cărei denumire botanică este de Hibiscus rosa-sinensis. Aceasta este cunoscută în general datorită florilor sale intens colorate în alb, galben sau roşu şi reprezintă un excelent ornament pentru grădina sau casa ta, înflorind pe tot parcursul unui an.
În lume, există peste 200 de specii diferite de hibiscus, căreia i se zice popular şi trandafir de China, trandafir de apă, trandafir de mare sau trandafir chinezesc. Cu siguranţă că aţi mai auzit de această plantă decoarivă, care se foloseşte des în grădini sau aranjamente florale deosebite. Hibiscusul sau trandafirul chinezesc este foarte rezistent la temperaturi scăzute, chiar îngheţ şi nu este deloc pretenţios atunci când vorba despre îngrijire.
Totodată, hibiscusul este utilizat şi pentru remedii naturale ori în realizarea produselor cosmetice. Acesta creşte în zone cu climă caldă, dar o suportă şi pe cea nefavorabilă, dar un lucru e cert: are nevoie de lumina directă a soarelui pentru a arăta bine. Poate ajunge până la o înălţime de 3 metri şi poate avea un diametru de până la 10 cm.
Este o încântătoare plantă de grădină, al cărei nume botanic este de Ixora coccinea şi vine în culori de roşu, galben sau portocaliu strălucitor. Aceasta creşte foarte uşor, fără a avea nevoie de îngrijire suplimentară.
Vorbim despre o plantă de tip arbust, de mici dimensiuni, ale cărei frunze au forma de inimă şi florile în formă de cupă. Aşa-i că este o plantă deosebită? Cu atât mai mult cu cât aceasta înfloreşte pe tot parcursul anului, iar culorile sale vii şi bogate au o tentă de strălucire. Ixora are nevoie de soare şi de umiditate multă pentru a se putea înmulţi în voie şi totodată de apă multă, un sol drenat în permanenţă. Această plantă de grădină poate fi înmulţită prin tăiere sau chiar prin plantarea de seminţe.
Are aceeaşi denumire populară şi este o plantă de grădină perenă, care va înflori doar dacă este crescută pe un sos de tip argilos şi foarte bine trenat. I se mai zice şi floarea petardă datorită modului său special de a înflori în portocaliu şi roşu şi poate fi crescută şi în interior. Această plantă de grădină îşi are originea în India sau Sri Lanka, creşte în grupuri de 3-5 şi florile sale sunt în culori vii. Nu are nevoie de o îngrijire specială, doar să reţineţi că trebuie să fie ferită de lumina directă a soarelui.
Este o apreciată plantă decorativă în special datorită aspectului său interesant, precum şi a condiţiilor de care are nevoie pentru a creşte, putând fi pusă în grădină, vase, tăvi, ghivece etc.
I se mai zice şi planta zâmbetului, are flori frumoase şi frunzele sub o formă plată, de culoare verde. Este originară din Madagascar, dar a devenit rapid foarte populară şi în Europa sau în America de Nord. Este renumită în întreaga lume pentru frunzele sale de verde intens luminos şi florile sale care apar în culori viu colorate. Kalanchoes este şi o bună plantă de interior mai ales pentru faptul că se îngrijeşte foarte uşor şi are nevoie de udare şi lumina directă a soarelui pentru a putea arăta aşa cum trebuie. Nu poate fi înmulţită, însă, iar ce trebuie să faceţi este să o înlocuiţi cu o alta nouă. Nu necesită udare, chiar poate trăi foarte bine luni întregi fără să-i puneţi un strop de apă.
Sunt plante de grădină foarte rezistente, care nu cedează nici măcar atunci când sunt atacate de insecte sau boli fungice, se poate folosi în solar, pe pervazul ferestrelor din orice cameră doriţi. Le veţi regăsi şi în grădini sau terenuri unde nu este nevoie de un sol umed, poate fi acoperit chiar şi cu pietriş.
I se mai zice şi tufa de gloria, lasiandra, plerom, copacul gloriei şi vine în plante ce au florile de culoarea purpuriu, ce sunt fluorescente şi frunzele verzi, lucioase. Aceasta înfloreşte într-un mod abundent pe parcursul verii, dar o va face şi pe parcursului anului, la o intensitate mai slabă. Poate creşte până la o înălţime de 3-4 metri, fiind o plantă erbacee tropicală, ce face parte din familia Acanthaceaelor. Se regăseşte în toate colţurile lumii, chiar şi în America de Sud, Africa de Est sau de Sud.
Conform descoperirilor cercetătorilor, Lasiandra sau floarea prinţesei aduce o mulţime de beneficii sănătăţii, având proprietăţi antiinflamatorii, antifungice şi chiar antiseptice. Aceasta se va regăsi sub forma unui arbust, arbore sau chiar o tufă, având frunzele verzi, cu flori de culoare galbenă, albastră sau roz. Nu are nevoie să fie udată constant şi rezistă la cele mai scăzute temperaturi.
Cu siguranţă că mulţi dintre voi aţi auzit de această floare interesantă cu un parfum deosebit. Are frunzele în permanenţă verzi, cu bune proprietăţi în tratarea diverselor afecţiuni, iar dacă vrei să ai parte de o plantă stufoasă atunci va trebui să o ciupeşţi puţin din vârf. Are flori mici, sub formă stelată, de culoare albă.
Vă prezentăm în continuare o plantă de grădină ce înfloreşte tot anul, care provine din Brazilia şi America de Sud. Aceasta are flori încântătoare, frunzele de culoare verde şi florile galbene sub forma unei trompete, după cum probabil v-aţi fi şi gândit, având în vedere denumirea sa. Mare atenţi, însă, căci trompeta de aur produce o sevă otrăvitoare, care care cei mici nu trebuie să se apropie niciodată. I se mai zice şi Tecoma stans, fiind o plantă cu rol decorativ, care are flori bogate, de culoare galbenă, cu ramurile subţiri şi uşor încovoiate. Poate ajunge până la o înălţime de maximum trei metri, dar o veţi regăsi şi mai micuţă de atât, având în vedere condiţiile de creştere.
Are nevoie de soare şi de apă într-un mod moderat, doar aşa se va păstra bine şi va înflori tot anul în grădini, poteci, terase sau chiar ghivecele din interiorul locuinţei tale. Nu se lasă afectată de insecte şi tolerează chiar îngheţul, rozătoarele îi vor pune însă probleme.
Vă prezentăm în continuare o floare superbă, de culoare albastru cobalt şi alb, cu o puternică semnificaţie în anumite colţuri ale lumii. I se mai zice şi Clitoria ternatea şi este la bază o plantă erbacee înaltă, cre provine din India. Poate ajunge la o înălţime cuprinsă între 1 şi 3 metri, au frunzele în forma unei inimi, cu aspectul ucios.
Poate creşte în diverse condiţii, în solurile pline de nutrienţi şi temperaturi de tip moderat. Se poate înmulţi atât prin seminţe, cât şi prin tăiere. Are nevoie să fie erbicidată constant, iar solul trebuie să fie menţinut umed.
O plantă de grădină frumoasă şi simplă, cu flori albe sau roz, care sunt adesea mai mari şi decât frunzele şi au culori închise pe la marginea petalei. Frunzele plantei Begonia au formă de inimă şi aspectul lor este marmorat sau stelat. Există sub mai multe variante de culoare şi forme şi pot ajunge la verde la maro foarte uşor.
Această plantă de grădină creşte în zonele luminoase, dar nu este nevoie ca razele soarelui să bată direct pe ea, din contră, este contraindicat. Temperatura optimă pentru o Begonie este cuprinsă între 16 şi 24 de grade Celsius şi umiditatea trebuie să fie între 50 şi 70%. Totodată, solul trebuie lăsat să se usuce bine înainte de a fi udată din nou.
O plantă care înfloreşte în culorile trandafirului, violet, lavandă, roz, albastru sau alb şi poate ajunge până la un metru. Provine din America de Sud şi Mexic, din zonele calde şi umede şi este cultivată în întreaga lume, cu precădere în zonele unde clima este sezonieră, caldă şi umedă. Este o plantă de tip versatil, adică se poate utiliza foarte bine pentru a decora grădinile, bordurile şi terasele.
Este cunoscută şi sub numele de Four o’clock, o plantă ce înfloreşte în culori roşii, albe, galbene sau roz şi au forma unei trompete. Nu mai este nevoie să precizăm că aceasta înfloreşte pe tot parcursul unui an. Numele său din botanică este Mirabilis jalapa şi creşte sub formă de tufă, cu frunze liniare şi flori mari. Se cultivă foarte uşor, în zonele calde, înfloreşte primăvara şi vara mai mult şi are nevoie de lumină şi căldură. Se înmulţeşte foarte uşor, prin seminţele care se vor planta în pământul fertilizat.