Ioana Filipescu Știri 05.12.2023 21:18

Floare de nu-mă-uita: Ghid complet de îngrijire și plantare

Floare de nu-mă-uita: Ghid complet de îngrijire și plantare

Floarea de nu-mă-uita, Myosotis Alpestris, în denumirea oficială, este des găsită și în grădinile oamenilor din România. Este o plantă delicată, ale cărei origini le găsim în Noua Zeelanda. Este o prezență constantă și în Asia sau în America de Nord. Cum o plantăm, cum o îngrijim, care-s condițiilșe de creștere? Avem ghidul complet.

Floarea de nu-mă-uita se înmulțește prin semințe, dar și prin butași. Semințele se pun pe solul reavan și nu este nevoie să fie acoperite. Doar că, în fiecare zil, ele trebuie udate, apa fiind pulverizată chiar pe ele, până când germinează. Totul durează cam opt săptămâni.

Semințele pot fi puse și în sol, nu numai deasupra, și e cazul ghivecelor, de 5-8 centimetri. Foarte importantă este, însă, temperatura pe care trebuie s-o menții. Aceasta trebuie să fie între 18 și 22 de grade Celsius. De asemenea, trebuie verificată, permanent, umididatea la nivelul solului, dar și creșterea plantei.

Acestea sunt cele mai bune condiții de creștere, care se va face în doar 10-14 zile. După un an, planta va atinge maturitatea, când va și înflori.

Cum se înmulțește Floarea de nu-mă-uita

Plivirea plantei Myosotis Alpestris se va face abia după ce-i dau primele frunzulițe adevărate, nu cele de semințe, care apar mai devreme.

Planta de nu-mă-uita se poate înmulți și prin divizarea rizomilor. Procesul este aplicabil primăvara, cât mai devreme. Procedura este recomandată să fie făcută o dată la 3-5 ani.

Cum facem divizarea? Foarte simplu! Sapi în jurul plantei, o divizezi manual, dar trebuie să ai grijă ca noua plantă să aibă rădăcini și câteva tulpini sănătoase.

Cele două jumătăți de Floare de nu-mă-uita sunt plantate. Și asta e toată lucrarea. Va trebui, însă, să nu uiți să uzi, planta din când în când.

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru ca Floarea de nu-mă-uita să crească

Trebuie asigurat, în primul rând, un sol bogat în substanțe nutritive, foarte bine drenat, cu fertilitate moderată, dar și cu un pH neutru-slab alcalin.

Pămânutul trebuie udat des, pentru că e nevoie ca permanent să fie umed, dar fără exces de apă. În cazul în care planta se află în ghiveci, ai grijă câtă apă pui, pentru că ea nu trebuie să stagneze acolo. Așadar, apa din farfuria de sub ghiveci trebuie mereu aruncată.

Deși plata se simte bine și în spațiile semiumbrite, e indicat ca ea să fie pusă la lumină.

Florile uscate sau chiar ofilite trebuie îndepărtate, asta se va întâmplat cam de două ori pe săptămână.

Nu în ultimul rând, trebuie puse îngrășăminte, care sunt specifice plantelor decorative cu flori.

Floarea de nu-mă-uita este rezistentă la boli, dar…

Rezistentă la boli, Florea de nu-mă-uita se poate confrunta, totuși, cu unele probleme. Cele mai multe date de condițiile de mediu neprielnice, cum ar fi umiditatea excesivă. Atunci apare făinarea sau mucegaiul.

Se poate întâmpla ca, tot din cauza umidității, rădăcinile să putrezească, ba chiar a coroanei.

Nu în ultimul rând, Myosotis Alpestris este afectată și de infecții funcide, iar dăunători sunt afidele și melcii.