Gabriela Dinu Știri 18.05.2022 15:28

Ficus. Cum se îngrijește după ce îl plantezi + 10 lucruri inedite despre ficuși

Ficus. Cum se îngrijește după ce îl plantezi + 10 lucruri inedite despre ficuși

Ficusul este una dintre cele mai iubite plante de apartament din România şi nu numai, căci este răspândit şi în casele şi curţile românilor.

Ficusul este un copac de mari dimensiuni, care poate ajunge să aibă până la 30-40 de metri înălţime şi trunchiul robust, frunze ovale şi strălucitoare. Se găseşte la apartament, dar şi la curte şi are un aspect frumos.

Ce sfaturi trebuie să iei atunci când îngrijeşti

Există mai multe tipuri de ficus, după cum urmează: ficus religiosa, ficus benjamina, ficus layata şi ficus elastica, cel care este mai răspândit dintre toate.

Ficusul nu este deloc greu de îngrijit şi trebuie ţinut într-o temperatură medie a camerei de 15-24 de grade Celsius cu menţiunea de a evita temperaturile mai mici de 12 grade Celsius. De evitat sunt variaţiile bruşte de temperatură, precum şi curentul rece. Au nevoie să stea în locuri luminoase, însă fără să fe loviţi direct de lumina soarelui.

Ficusul se udă după ce solul a devenit uscat la atingere şi nu trebuie udat în exces. Pentru plantarea unui ficus aveţi nevoie de un sol de ghiveci foarte bine drenat şi aerat, format din turbă ţo scoarţă de pin şi o parte din nisip grosier.

Cum şi când se poate tunde un ficus?

Se replantează în perioada mai-iunie, odată ce rădăcinile au fost legate în ghiveci şi în fiecare an, atunci când plantele sunt tinere. După maturizare, planta se mută o dată la 3 ani.

Pentru îngrăşământ aveţi nevoie de unul lichid, diluat, pe care să îl folosiţi o dată la două săptămâni. Se înmulţeşte relativ greu prin butaşi de vârf de tulpină. Se ia rădăcina de câţiva cm lungime şi se lasă la uscat timp de o oră, după care se îngroapă în sol.

Ficusul creşte relativ repede şi are nevoie să fie tăiat şi tuns din când în când. Atunci când ajunge la înălţimea ideală pentru dumneavoastră, îi puteţi tăia ramurile de care nu mai aveţi nevoie şi cel mai bun moment pentru a face asta este în primăvară sau în vară.