>
Turbina poate da multe batai de cap soferilor, mai ales atunci cand cumpara un model de masina predispus la defectiuni. Afla daca este normal sau nu ca turbina sa fluiere.
De multe ori, turbina masinii se poate defecta, insa ar trebui sa fiti atenti la semnele care anunta astfel de evenimente care ne pot costa destul de mult. Afla daca este normal sau nu sa fluiere o turbina si ce trebuie sa faci in acest caz.
Daca inca nu stiai, iti spunem ca primul producator de automobile care a oferit turbina pe motoarele sale a fost General Motors, iar asta se intampla in anul 1962. Primele modele care ofereau turbine erau un gama Chevrolet si Oldsmobile. Totusi, din cauza fiabilitatii scazute, GM a scos din productie acele modele.
Abia in anul 1973 au inceput sa apara modele mai fiabile, care foloseau motoare turbo pe benzina. BMW a introdus modelul 2002, care a fost prima masina de productie la scara larga, echipata cu o turbosuflanta. Totusi, adevaratul debut al motorului turbo supraalimentat s-a facut in anul 1978, odata cu aparitia modelului Mercedes-Benz 300 SD.
Turbinele sunt folosite la majoritatea motoarelor moderne, datorita normelor de poluare. Acest agregat creste puterea motorului, insa scade emisiile si consumul de carburnat. Tocmai din aceasta cauza, motoarele aspirate natural aproape ca au disparut din oferta producatorilor.
Turbina are rolul de a folosi energia gazelor de evacuare care sunt emise de motor, pentru a comprima aerul care intra in acesta. Drept urmare, puterea motorului creste, cuplul oferit este mai mare, scade consumul de combustibil, iar acceleratia este mai rapida.
In cazul motoarelor diesel echipate cu turbosuflante, randamentul energetic poate ajunge pana la 50%, in timp ce restul se pierde sub forma de caldura, prin frecre sau prin energia utilizata pentru schimbul de gaze din motor.
Ei bine, daca turbina masinii tale fluiera sau suiera atunci cand o accelerezi, inseamna ca ai o problema la aceasta componenta. Initial, acest zgomot apare doar cand accelerezi masina, insa pe parcurs o sa apara si atunci cand mergi constant. Asadar, nu este normal ca turbina sa fluiere.
Pe langa acel fluierat, vor mai aparea probleme ca lipsa partiala sau totala de putere ori consumul de ulei. Exista si cazuri mai grave atunci cand axul turbinei se rupe, iar uleiul din motor este impins in traseul de admisie. In acest caz, pe teava de esapament va iesi un fum de culoare alba cu miros de ulei.
In cazul in care ai condus sportiv masina, iti recomandam sa lasi motorul sa functioneze pentru ca turbina sa se raceasca. Atunci cand opresti masina incinsa, axul turbinei se curbeaza din cauza gravitatiei, insa daca va continua sa functioneze acesta se va invarti si se va echilibra, iar in acelasi timp se va si raci.