Ioan Davidescu Altceva 27.03.2025 14:20

Elena Lasconi: „Datorită mie, Ilie Bolojan a ajuns președinte!”

Elena Lasconi: „Datorită mie, Ilie Bolojan a ajuns președinte!”

Elena Lasconi susține că datorită ei Ilie Bolojan este președinte interimar. Lidera Uniunii Salvați România și candidată oficială la alegerile prezidențiale din 2025, a făcut recent o serie de declarații care au stârnit valuri în spațiul politic. Cu o încredere declarativă tot mai vizibilă, Lasconi a afirmat că are un rol esențial în desemnarea liberalului Ilie Bolojan ca președinte interimar al României, după demisia lui Klaus Iohannis.

Afirmațiile au fost într-un interviu acordat presei, în care lidera USR și-a exprimat sprijinul total pentru Bolojan, pe care îl consideră un politician „cu credibilitate”, dar și un simbol al unei posibile reconstrucții a politicii românești.

Sunt primul politician care a spus că aș vrea să fie domnul Bolojan premier. După chestia asta, în noaptea aia, PNL a avut ședință, erau agitați, jumătate din partid deja cumva simpatiza cu ideea de Bolojan, faptul că Ilie Bolojan este acum președinte interimar într-un fel mi se datorează mie. Pentru că am vorbit despre el, pentru că cred în el”, a declarat, joi, Elena Lasconi

Lidera USR susține că în momentul în care a lansat această propunere, în cadrul unei declarații publice, a stârnit agitație în interiorul PNL. Potrivit ei, chiar în noaptea acelei declarații, Partidul Național Liberal ar fi organizat o ședință în care mulți dintre membri și-au exprimat sprijinul pentru Bolojan.

”Apoi a fost pus pe liste la Senat (n.r. Ilie Bolojan), pentru că, nu-i așa, are credibilitate, apoi cu această coaliție a ajuns președintele Senatului, am făcut și presiuni și pentru a pleca Iohannis acasă și acum este președinte interimar”, a adăugat Lasconi.

Ascensiunea lui Bolojan, de la șef CJ Bihor la președintele interimar al României

Ilie Bolojan, fost primar al Oradiei și fost președinte al Consiliului Județean Bihor, a fost considerat mult timp un politician eficient și pragmatic, cu o imagine publică solidă, apreciată dincolo de granițele partidului său. În toamna anului 2024, când alegerile prezidențiale programate pentru 24 noiembrie au fost anulate de Curtea Constituțională, numele lui Bolojan a început să fie tot mai des vehiculat ca soluție de compromis într-un context politic tensionat.

Ulterior, acesta a fost plasat pe listele PNL pentru Senat, ajungând președintele acestei camere, iar după demisia lui Klaus Iohannis, pe 12 februarie 2025, a fost desemnat președinte interimar al țării, conform Constituției. Poate cea mai controversată afirmație a Elenei Lasconi a fost legată de rolul pe care susține că l-a avut în demisia fostului președinte Klaus Iohannis. Aceasta afirmă că a făcut presiuni politice și publice pentru ca Iohannis să părăsească Palatul Cotroceni, înainte de expirarea mandatului.

Lasconi a reiterat și ideea că ascensiunea lui Ilie Bolojan s-a produs în urma unei colaborări indirecte între partide, într-o perioadă de criză. În opinia ei, această colaborare trebuie continuată sub alte forme, pentru a asigura stabilitate politică în anii următori.

Te-ar putea interesa și:

Declarațiile Elenei Lasconi vin într-un moment în care campania pentru alegerile prezidențiale din mai 2025 începe să se contureze tot mai clar. Intrată oficial în cursa pentru Cotroceni, Lasconi încearcă să-și consolideze imaginea de lider cu viziune și influență, capabil să genereze mișcări importante în scena politică.