Ioan Davidescu Altceva 01.10.2024 20:20

Dumbrava minunată, raiul Iordăneștilor. Mănăstirea unde Tata Puiu și Edi sunt ca acasă: „M-a întrebat dacă să continue ca selecționer. I-am dat un singur sfat, să înmulțească rugăciunea!”

Un rai relativ tânăr, de nici 30 de ani, dar timpul în biserică se măsoară altfel, așa că, dacă a existat binecuvântarea lui Dumnezeu, în mai puțin de trei decenii s-au realizat lucruri incredibile.

Între zidurile mănăstirii se află o casă de copii, un centru maternal, un cămin pentru bătrâni, un cabinet stomatologic și mult, mult suflet pe care măicuțele aflate în grija stareței Mina Cerceș îl pun în orice lucrare a lor.

Aflasem că părintele Vasile Crișan, ctitorul Dumbrăvii, „e plecat cu treburi la oraș”, astfel că pentru a discuta despre minunile care se întâmplă aici am căutat-o pe maica stareță.

Era tot în livadă, culegea cot la cot cu toată lumea niște mere din care ne-a dat și nouă să gustăm. Nu știu ce or fi pus în ele, însă au fost primele mere cu gust de măr pe care le-am mâncat în ultimii mulți ani!

Din smerenie, n-a vrut să fie fotografiată și nici să vorbească prea mult despre „mănăstirea fotbaliștilor”, așa cum e cunoscută Dumbrava: „Eu vă spun doar atât: nu e numai mănăstirea fotbaliștilor. Sigur că au contribuit și ei, ba chiar substanțial. Dar tot ce vedeți aici e făcut din cei doi bănuți ai văduvei, ca să dau un citat din Evanghelie. Pentru mai multe detalii despre tot ce se întâmplă la noi, vă dau telefonul părintelui arhimandrit. Și dacă vă dă binecuvântare, puteți să faceți câte poze vreți și să scrieți tot ce-o să vă povestească el”.

Vasile Crișan are 55 de ani, iar de vreo 30, de când era preot la București, e prieten cu Anghel Iordănescu. Iar prin Tata Puiu cu majoritatea componenților Generației de Aur. Generație care a pus mână de la mână și a strâns bani mulți pentru ridicarea mănăstirii și a tot ce s-a realizat ulterior.

2 miliarde de lei vechi

ar fi fost costurile investiției inițiale la Dumbrava, la finalul anilor ’90. Cei mai mulți bani au fost donați de tricolori

În timp, Vasile Crișan a devenit duhovnicul multor jucători și antrenori, și nu numai din fotbal, atrași la Dumbrava de harul părintelui. Inclusiv Edi Iordănescu se spovedește la el. Și o face des, mai ales atunci când întâmpină probleme personale ori profesionale.

Dialogul telefonic cu părintele l-am purtat a doua zi, marți după-amiază, într-un zumzet permanent de voci de copii sau de măicuțe care-i puneau în paralel tot felul de întrebări. S-a scuzat că nu ne poate dedica o jumătate de oră în exclusivitate, „însă programul meu este foarte, foarte aglomerat”. L-am înțeles și i-am mulțumit în avans pentru amabilitate.

„Sunt duhovnicul lui de 25 de ani”

Părinte arhimandrit, sărutăm dreapta! Oamenii vă numesc și „îngerul copiilor”, mai știți câți copii abandonați sau fără părinți aveți acum în grijă?

Un număr exact nu știu, că oscilează. Probabil că la momentul ăsta avem cam 150 de copii, dacă nu mai mult. Plus vreo 20 de bătrâni.

Deci minimum 170 de suflete care trebuie îngrijite, hrănite…

Da, e tare grea misiunea pe care ne-am asumat-o. Dar și tare frumoasă. Iar aici meritul principal e al maicii starețe și al măicuțelor.

250 de pâini

e necesarul minim zilnic pentru viețuitorii mănăstirii Dumbrava

E adevărat că majoritatea banilor vin de la foști sau actuali jucători și antrenori de fotbal?

Când am pus temelia bisericii, eram duhovnicul naționalei. Și da, de la fotbaliștii Generației de Aur au venit sume importante. Însă ca și ctitorie nu se pune problema, aici sunt bănuții fiecărui om care ne calcă pragul. Și nu numai, primim ajutor de la oameni ai lui Dumnezeu de pretutindeni.

Totul a început de la prietenia cu Anghel Iordănescu și…

Da, un om cu totul și cu totul deosebit. Ca întreaga lui familie, de altfel.

Lui Edi Iordănescu de când îi sunteți duhovnic?

Păi… să tot fie vreo 25 de ani. Tatăl lui încă era în primul mandat la națională când l-am cunoscut pe Edi.

„Edi n-a plecat pentru bani, el are alte valori decât crede lumea”

Cine e mai credincios, Puiu sau Edi?

Doar Dumnezeu vă poate răspunde la întrebare asta. Ce pot să vă spun eu e că ambii sunt niște exemple care ar trebui urmate. Și în viața de zi cu zi, și profesional vorbind.

Edi se spovedește des?

Ori de câte ori are ocazia. Și bine face.

A vorbit cu dumneavoastră și înainte de a renunța la postul de selecționer?

Bine-nțeles!

Și ce l-ați sfătuit? Să continue sau să renunțe?

Nimic în sensul ăsta. Nici să plece, nici să rămână. M-am rugat mult pentru el și i-am dat un singur sfat: să înmulțească și el rugăciunea. Pentru că Dumnezeu îi va descoperi ce e bine să facă.

Și a ales înțelept?

Nu știu, timpul va decide. Dar dacă așa l-a îndrumat Dumnezeu… Cert e că familia avea nevoie de el. Edi e un băiat familist, cuminte din cale-afară. Am văzut că a mai fost criticat de ziariști, că ar fi renunțat la națională ca să câștige bani mai mulți din altă parte. Nici vorbă! Edi este foarte, foarte credincios, are alte valori decât crede lumea că are.

Știu că ați cununat și botezat o mulțime de jucători. Îmi puteți da câteva nume?

Păi, și lui Edi i-am botezat ultimul copil, pe când era la CFR Cluj. A fost ceva foarte restrâns, au participat numai membri ai familiei.