Tudosie Andrei Știri 29.01.2024 08:13

Dovleacul plăcintar. Cum îl recunoști

Dovleacul plăcintar. Cum îl recunoști

Delicioasa plăcintă cu dovleac reprezintă cu siguranță unul dintre cele mai apreciate preparate specifice sezonului toamnei, motiv pentru care este important să cunoaștem semnele unui dovleac copt, ideal pentru a pregăti această bunătate.

Ce este dovleacul plăcintar

Dovlecii destinați preparării prăjiturilor, în special cei utilizați în realizarea plăcintelor, se disting clar de alți dovleci, precum cei folosiți în celebrarea sărbătorii Halloween, atât prin forma lor distinctivă, cât și prin paleta lor de culori specifică. Această diferență în aspect face recunoașterea lor destul de facilă și evidentă.

În primul rând, trebuie să observăm că dovleacul destinat plăcintelor se remarcă prin forma sa asemănătoare cu cea a unei pere și prin nuanța sa galben pal. Un astfel de exemplar de dovleac plăcintar are, în general, o greutate situată în intervalul de aproximativ 2 până la 3 kilograme.

Odată ce am identificat corect acest tip de dovleac potrivit pentru plăcintă, este esențial să ne asigurăm că este și copt, altfel riscăm să facem o achiziție inutilă.

Cum îl recunoști

Prin urmare, un indiciu relevant este reprezentat de prezența unui număr redus de dungi verzi pe coajă, deoarece acest aspect sugerează că dovleacul este bine copt și pregătit pentru a fi transformat în delicioasă plăcintă. Cu cât observăm mai puține dungi verzi, cu atât mai mare este probabilitatea ca dovleacul să fie în punctul său optim de maturitate pentru a oferi rezultate culinare excepționale.

„Dovlecii plăcintari se diferențiază de ceilalți dovleci prin formă, culoare. Un dovleac plăcintar are formă de pară. Culoarea sa trebuie să fie galben pal. De asemenea, cu cât un dovleac are mai puține dungulițe verzi cu atât ne putem da seama că este copt. Un dovleac de plăcintă are în jur de 2-3 kilograme”, a explicat Valentin Barbălată, producător de dovleci din județul Brăila.

Un alt element caracteristic al dovlecilor potriviți pentru plăcintă devine evident doar în urma tăierii acestora.

„Dovleacul pentru plăcintă are în interior multă pulpă și foarte puține semințe. Cei rotunzi, folosiți de Halloween, au multe semințe la mijloc”, a dezvăluit producătorul de dovleci plăcintari.