>
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, 28% dintre români ar vota cu liderul AUR, George Simion, 26% l-ar alege pe Crin Antonescu, susținut de PSD, PNL și UDMR, iar 23% l-ar prefera pe candidatul independent Nicușor Dan, conform unui sondaj național Flashdata.
Pe următoarele locuri în opțiunile electoratului s-ar situa: candidatul independent Victor Ponta (9%), lidera USR, Elena Lasconi (6%), candidata PUSL, Lavinia Șandru (4,6%), candidatul independent Daniel Funeriu (1,5%), candidatul PNCR, Cristian Terheș (0,5%), candidatul PLAN, Silviu Predoiu (0,2%), candidatul independent Sebastian Popescu (0,1%).
Dacă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale s-ar confrunta Crin Antonescu și Nicușor Dan, ar câștiga Antonescu, cu 55%, relevă datele sondajului.
În confruntarea dintre Nicușor Dan și George Simion, ar câștiga Nicușor Dan cu 58%.
Între Nicușor Dan și Victor Ponta, alegătorii ar opta majoritar pentru primarul Capitalei, cu 61% dintre voturi.
Dacă în turul al doilea ar ajunge Crin Antonescu și George Simion, ar câștiga candidatul susținut de PSD, PNL și UDMR, cu 61%.
Totodată, dintre Crin Antonescu și Victor Ponta, votanții l-ar alege pe Crin Antonescu, cu 67% dintre opțiuni.
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 27% dintre români ar vota cu AUR, 18,5% cu PSD, 14% cu USR, 13% cu PNL, 4% cu POT, 3,5% cu SOS, iar 3% cu UDMR.
În cazul ipotetic în care România ar fi obligată să decidă pentru o alianță de politică externă și de apărare, 54% ar opta pentru Uniunea Europeană, iar 35% ar alege o alianță cu Statele Unite ale Americii.
De asemenea, 58% dintre respondenți au considerat că Tik Tok oferă informații mai credibile comparativ cu Facebook (42%).
61% dintre respondenți apreciază că România se îndreaptă într-o direcție greșită, în timp ce 28% consideră că țara noastră se îndreaptă într-o direcție bună.
82% dintre subiecții sondajului au spus că vor merge cu siguranță la vot, iar 11% au respins categoric ideea de a vota. 73% dintre cei chestionați au spus că sunt ‘total deciși’ asupra persoanei cu care vor vota.
Studiul a fost realizat în perioada 3-5 aprilie, pe un eșantion de 7.500 de respondenți, cu vârsta de 18 ani și peste. Tipul eșantionului este probabilist, aleatoriu, iar marja de eroare este +/- 3,5%, la un nivel de încredere de 95%. Chestionarul a fost aplicat online, cu targetare pe locație, vârstă, urban/rural. Validarea eșantionului s-a realizat după datele AEP privind prezența la vot la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, iar datele sunt ponderate în funcție de genul și vârsta respondentului.
George Simion ar fi principalul favorit cu 28% din voturi, urmat de Crin Antonescu cu 26%, și de Nicușor Dan cu 23% dacă duminica viitoare ar fi alegeri prezidențiale, arată un sondaj național realizat de Flashdata.
Este primul sondaj realizat de la începutul campaniei electorale. Alți candidați ar obține scoruri mai modeste: Victor Ponta (9%), Elena Lasconi (6%), Lavinia Șandru (4,6%), Daniel Funeriu (1,5%), Cristian Terheș (0,5%), Silviu Predoiu (0,2%) și Sebastian Popescu (0,1%).
În scenariile de tur doi, Crin Antonescu l-ar învinge pe Nicușor Dan cu 55%, iar în fața lui George Simion ar obține 61%. Candidați alegeri prezidențiale 2025. Cei 11 înscriși în cursa pentru Cotroceni Într-o confruntare directă cu Simion, Nicușor Dan ar câștiga cu 58%, iar împotriva lui Ponta, ar obține 61%.
Totodată, Antonescu ar obține o victorie clară (67%) în fața lui Ponta. Pentru alegerile parlamentare, AUR se află pe primul loc în intențiile de vot cu 27%, urmat de PSD (18,5%), USR (14%), PNL (13%) și alte formațiuni cu scoruri sub 5%. La întrebarea privind orientarea strategică a României, 54% dintre cei intervievați ar alege o alianță cu Uniunea Europeană, în timp ce 35% ar prefera un parteneriat cu SUA. Istoricul alegerilor prezidențiale din România: 8 scrutine, 4 președinți.
De la „Credeți în Dumnezeu?” la „Mihaela, dragostea mea!” Pe plan social-media, 58% dintre respondenți consideră că TikTok este o sursă de informație mai de încredere decât Facebook (42%). Majoritatea celor chestionați (61%) cred că România se îndreaptă într-o direcție greșită, iar doar 28% sunt de părere că țara merge într-o direcție pozitivă.
82% dintre participanți au declarat că vor merge sigur la vot, iar 73% și-au exprimat convingerea clară privind opțiunea electorală. Sondajul a fost realizat între 3 și 5 aprilie, pe un eșantion de 7.500 de persoane cu vârsta de peste 18 ani. Marja de eroare este de ±3,5%, iar datele au fost colectate online și ponderate conform structurii populației și a participării la vot din 2024.