Gabriela Dinu Știri 13.08.2024 14:20

Doi medici din Galați, soț și soție, fac naveta zeci de kilometri pentru a ajunge la spitalul la care lucrează

Doi medici din Galați, soț și soție, fac naveta zeci de kilometri pentru a ajunge la spitalul la care lucrează

Femeia este medic pediatru, iar soțul ei este specializat pe medicină internă. Deși nu lucrează pe aceeași secție, au programul asemănător, așa că merg în fiecare dimineață împreună spre muncă. Pleacă devreme din comuna Corod, acolo unde locuiesc, pentru a ajunge la timp în Târgu Bujor, unde se află spitalul.

Interesant este modul în care este „ținută în viață” această instituție medicală. Cei doi soți împreună cu alți șapte medici fac naveta zilnic pentru a ajunge la muncă, un loc în care alte cadre medicale nu prea se înghesuie să lucreze. Acești oameni cu suflet mare și pasionați de ceea ce fac sunt susținuți de Consiliul Județean, care le-a pus la dispoziție un microbuz.

Povestea celor doi soți este însă extrem de interesantă. Lăcrămioara Ilie lucrează de șapte ani pe secția de pediatrie, unde este singurul medic. Soțul ei este, de 20 de ani, preot în satul în care locuiesc, dar și-a dat seama că poate oferi o mână de ajutor acestui spital, așa că a luat atitudine. A absolvit Facultatea de Medicină din Galați în urmă cu patru ani, iar acum profesează ca medic, activând în prezent pe secția de Medicină Internă a spitalului din nordul județului Galați.

Lăcrămioara și Mihai Ilie, îmbrăcați în costume populare, în noiembrie 2022, în ziua în care au împlinit 25 de ani de căsnicie
Lăcrămioara și Mihai Ilie, în noiembrie 2022, în ziua în care au împlinit 25 de ani de căsnicie

„Am absolvit Facultatea de Medicină la Galați, apoi rezidențiatul la Iași. Am ales să vin la acest spital, deoarece vreau să ajut cât mai mulți oameni. Lucrez alături de soția mea. Împreună venim la spital, după ce terminăm programul, plecăm tot împreună. Cred că cel mai important lucru este că suntem împreună. Venim împreună, lucrăm împreună. Și atunci noi nu simțim prea mult lipsa relației din familie. Astfel, am putea spune că este o continuă viețuire a familiei, și acasă, și la muncă. Noi chiar dacă suntem pe specializări și secții diferite, ne consultăm deseori cu privire la cazurile care apar, fie pacienți copii, fie la adulți. O bună colaborare între două specializări ajută foarte mult la lămurirea multor probleme.”, a spus medicul Mihai Ilie, potrivit ziarului Adevărul.

La fel de îndrăgostită de profesia ei este și soția lui, care a explicat, în cadrul aceluiași interviu, ce a atras-o la acest domeniu și ce a făcut-o să rămână în această unitate spitalicească. Deși se află la aproximativ 40 de kilometri distanță, iar drumul este obositor, Lăcrămioara Ilie nu ar putea renunța la ceea ce face în prezent.

„Sunt singurul medic pediatru și sper să mai vină și alți colegi. Mai ales că acum avem o Secție modernă de Pediatrie, dotată la standarde europene. Lucrez în acest spital de șapte ani. Am fost atrasă de bunătatea oamenilor, sinceritatea, zâmbetul copiilor, oamenii și colegii minunați, un manager implicat. Îmi place aici, iubesc să ajut copiii și nu aș putea face altceva.”, a explicat ea pentru aceeași sursă.

Soții Ilie au 26 de ani de căsnicie și doi copii, iar unul dintre ei le calcă pe urme. Fiica lor este studentă la Medicină și se pare că fiul a ales un domeniu complet diferit.

„Băiatul este student la Facultatea de Drept, iar fata este studentă la Facultatea de Medicină Militară. Suntem foarte uniți, vorbim zilnic la telefon. Ne găsim întotdeauna timp pentru familie.”, a dezvăluit cu mândrie medicul internist Mihai Ilie.

Lăcrămioara și Mihai Ilie alături de copiii lor, la biserica unde slujește bărbatul
Lăcrămioara și Mihai Ilie alături de copiii lor

Preotul reușește să îmbine perfect responsabilitățile de la spital cu sarcinile de la biserică și nu se plânge niciodată că este obosit. În ambele domenii lucrează și interacționează cu oamenii și pare să fie făcut pentru asta. Iată ce a spus despre activitatea lui și despre bucuria pe care o simte când este la serviciu:

„Pacientul se bucură atunci când găsesc un mod potrivit de a vorbi cu blândețe, cu bunătate și liniște. La preot, omul vine să se descarce de nevoile lui sufletești, iar la medic se descarcă de nevoile trupești și primește un tratament. Cred că cel mai important este să comunici cu pacientul într-un mod plăcut, liniștit, să se simtă bine. Cel care vrea să facă bine își găsește oricând timp.”

Potrivit publicației Adevărul, pe ușa Spitalul Orășenesc Târgu Bujor intră aproximativ 21.000 de pacienți pe an, iar aproximativ 2.000 dintre aceștia sunt copii. De aceea, Consiliul Județean Galați a inaugurat o cădire nouă pentru Secția de Pediatrie, investiție făcută cu fonduri europene în valoare de 5,8 milioane de lei.