Gabriela Dinu Știri 17.04.2022 13:43

Doamna profesor sau doamna profesoara? Cum se adresează corect?

Doamna profesor sau doamna profesoara? Cum se adresează corect?

Formulele de adresare le pun deseori grave probleme celor din jurul nostru. Atunci când vorbim despre cadrele didactice, cum este corect să ne exprimăm? Doamna profesoară sau doamna profesor?

Forma de feminin se foloseşte în principal de persoanele care îmbrăţişează acest curent al feminismului, în timp ce aceia care au o fină pasiune pentru corectidudinea gramaticală folosesc forma de masculin.

Cum este corect; doamna profesor sau doamna profesoară?

Dintodeauna aceste cuvinte care denumesc funcţii sau profesii şi care ajung, într-un fel sau altul, să fie asociate cu forma de feminin „doamna” au stârnit discuţii şi controverse. Acest lucru se întâmplă în principal datorită intenţiei unor vorbitori de a avea o exprimare cât mai sobră, în care să folosească forma de masculin, deşi limba română le oferă posibilitatea de a folosi forma de feminin.

În cazul nostru, nu există o formă 100% corectă, deci puteţi folosi atât doamna profesor, cât şi doamna profesoară, căci nu este o regulă bine bătută în cuie, este vorba doar de o regulă a bunului simţ. Deci, atunci când va trebui să spunem „doamna directoare” sau „doamna profesoară”, indiferent că ne adresăm unui cadru universitar sau de şcoală gimnazială ori primară, la fel ca „doamna muziciană” şi altele.

Ce spune Gheorghe Pruteanu despre adresarea la feminin?

Acest lucru este posibil doar pentru că acestea au forme de feminin în limba română şi putem jongla cu ele. Forma de masculin, însă, este considerată în mod indirect ca imprimând cel mai mare respect, dar nu există o logică anume pentru asta, ci doar s-a inoculat astfel.

Mare atenţie, atunci când vine vorba de doctor, căci în DOOM nu există cuvântul „doctoră” atunci când vă referiţi la un doctor de sex feminin. La fel se recomandă să folosiţi formele de masculin atunci când veţi avea formulări precum „doamna ministru” ori „doamna primar”.

George Pruteanu a recomandat ca atunci când există şi o formă de feminin în limba română să fie folosită aceasta.