Ioan Davidescu Altceva 09.01.2025 23:13

Djokovic, mărturie șocantă! Sârbul spune că a fost „otrăvit cu plumb și mercur” în Australia: „M-a dărâmat complet!”

Djokovic, mărturie șocantă! Sârbul spune că a fost

Djokovic a petrecut două perioade separate într-un hotel de detenție, până când ministrul imigrației de la acea vreme i-a anulat viza. Acum, el susține că a fost „hrănit cu niște alimente care l-au otrăvit” după ce a descoperit niveluri ridicate de metale grele în organism. Înainte de Australian Open 2025, Djokovic a vorbit despre perioada petrecută în Park Hotel în 2022. După o perioadă de chin, el a fost expulzat din Australia chiar înainte de turneu.

În premieră, după trei ani de la acel moment, Novak Djokovic a declarat că s-a simțit rău după ce a consumat mâncarea oferită în hotel și că s-a îmbolnăvit după ce s-a întors acasă, în Serbia: „Am avut niște probleme de sănătate. Și mi-am dat seama că în acel hotel din Melbourne am fost hrănit cu niște alimente care m-au otrăvit”, a declarat Djokovic pentru GQ. „Când m-am întors în Serbia, am descoperit că aveam un nivel foarte ridicat de metale grele. Plumb și mercur, la un nivel foarte ridicat”.

Întrebat dacă crede că otrăvirea a fost cauzată de mâncare, Djokovic a răspuns: „Asta e singura explicație”. Cel mai titrat tenismen din istorie a avut nevoie de intervenția unei echipe medicale de urgență acasă și a adăugat: „Eram foarte bolnav. A fost ca o gripă, doar o simplă gripă. Dar câteva zile mai târziu, acea gripă simplă m-a dărâmat complet. A trebuit să fac teste toxicologice”.

Novak Djokovic, acuzații extrem de grave. Spune că a fost „otrăvit” în Australia în 2022

 

Departamentul de Afaceri Interne al Australiei a declarat pentru GQ că nu poate comenta cazuri individuale. Park Hotel a început să găzduiască refugiați și solicitanți de azil în 2020, care s-au plâns de condiții precare. Sejurul lui Djokovic în hotel a atras atenția asupra tratamentului acestora. Până în aprilie 2022, la trei luni după deportarea lui Djokovic, ultimii deținuți au fost eliberați.

Novak Djokovic, cel mai longeviv lider mondial din istorie, a oferit acum detalii despre condițiile din hotel: „Aveam o listă cu vreo o sută de articole: periuță de dinți, pastă de dinți, apă, mâncare, orice. Și trebuia să aleg, să bifez anumite casete, iar fiecare dintre aceste articole avea un număr de puncte. Aveam 60 de puncte în total pe care aveam voie să le folosesc. Am completat lista și am predat-o. Douăzeci de minute mai târziu, mi-au spus că au greșit: nu aveam 60, ci doar 30. A fost ca o glumă proastă”.

Djokovic a fost inițial trimis la hotelul de detenție după ce viza i-a fost revocată de oficialii de la granița australiană, care au susținut că nu a furnizat dovezi adecvate pentru scutirea medicală de la vaccin. Un judecător i-a reactivat viza și a ordonat eliberarea sa, dar Djokovic a fost în continuare monitorizat după ce a părăsit hotelul: „Sincer, eram într-o casă închiriată și eram urmărit de poliție oriunde mergeam, iar un elicopter survola terenul central unde mă antrenam”, a continuat el. „Nu aveam voie să accesez vestiarul principal. A trebuit să găsească un vestiar alternativ pentru mine să mă schimb, să fac duș și să plec de pe teren. Mă simțeam ca un fugar”.

Sunt un sportiv profesionist, sunt extrem de atent la ceea ce consum și îmi fac regulat teste, analize de sânge, orice fel de teste. Știu exact ce se întâmplă în corpul meu. Așa că nu am simțit nevoia să-mi fac acel vaccin. Ca și atunci, poziția mea e clară. Nu sunt pro-vaccin, nu sunt anti-vaccin, sunt pentru liberatea de a alege ce e cel mai bine pentru corpul tău. – Novak Djokovic.

Alex Hawke, ministrul imigrației la acea vreme, a folosit prerogativele sale pentru a anula din nou viza lui Djokovic, sugerând că prezența sa ar putea stârni sentimente anti-vaccin în Australia. După o audiere în instanță, viza lui Djokovic nu a fost reactivată, iar el a fost expulzat: „Asta au spus cei trei judecători federali în final. Sentința lor a fost că nu sunt în măsură să conteste dreptul discreționar al ministrului imigrației. A fost atât de politic. Nu avea legătură cu vaccinul sau Covid sau altceva. Era doar politică. Politicienii nu au putut suporta ca eu să fiu acolo. Pentru ei, cred că a fost mai puțin dăunător să mă expulzeze decât să mă păstreze acolo”.

Djokovic a declarat că nu mai poartă resentimente față de Australia, însă încă mai resimte traumele din acea perioadă, fiindu-i teamă la aeroport să nu fie oprit. El s-a întors doar 12 luni mai târziu pentru a câștiga al zecelea titlu Australian Open în 2023 și acum vizează un record de 25 de titluri majore, la Melbourne Park.

Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului, se vede în direct pe Eurosport și în aplicația Max în perioada 12 – 26 ianuarie 2025.