Ceaiul alb este un sortiment din Camelia Sinensis, arborele de ceai din care se mai fac ceaiul verde şi cel negru, care are un puternic rol cardioprotector şi antoxidant. Mai multe despre beneficiile consumului de ceai alb veţi afla din rândurile următoare.
Nu este la fel de popular în lume precum este ceaiul negru sau verde, dar conţine şi el o mulţime de antoxidanţi, fiind util în tratarea şi prevenirea numeroaselor afecţiuni. Conţine micronutrienţi, polifenoli şi alte substanţe benefice organismului uman, care te vor ajuta să eviţi problemele cardiovasculare şi care îţi întăresc sistemul imunitar.
La ce este bun ceaiul alb?
Nu există o atestare oficială a ceaiului alb şi a originii sale, doar se aproximează că ar fi apărut în urmă cu două sute de ani, când se consuma de către regalitate, ca o băutură fină, exclusivistă despre care s-a ştiut de-a lungul timpului că este foarte costisitoare.
Există patru soiuri diferite de ceai alb:
- Pai Hao Yin Zhen – cea mai rară şi preţioasă variantă de ceai alb, formată din lăstari tineri de ceai, care au fost acoperiţi cu puf
- Pai Mu Tan este cea mai cunoscută formulă de ceai alb, care este formată din muguri şi frunze tinere, având o aromă mai intensă
- Shou Mei este făcut din frunze mature, care nu se utilizează la ceaiurile ce conţin frunze de calitate superioară
- Gong Mei conţine plante selectate şi prelucrate uşor diferit, oferind o aromă fructată.
Printre beneficiile şi proprietăţile ceaiului alb menţionăm:
- este un puternic antioxidant natural, reduce îmbătrânirea şi ajută la regenerarea celulelor din întregul organism;
- acţionează util la nivel cardiovascular, ajută la evitarea bolilor obişnuite de inimă;
- vă ajută în curele de pierdere a greutăţii;
- este ideal pentru cei cu probleme de diabet, nu permite intrarea glucozei în fluxul sângelui şi previne decompensarea bazată pe lipsa insulinei;
- are o activitate antimicrobiană;
- stimulează sistemul nervos;
- are proprietăţi de remineralizare, adică vă ajută la păstrarea densităţii osoase şi contracarează osteoporoza şi previne artroza;
- este un hipoglicemiant, adică are multiple acţiuni benefice asupra ficatului, fiind capabil să favorizeze metabolismul