Ceaiul de mentă susține sănătatea, dar, mai mult, are și o aromă revigorantă, de mentol, mult diferită față de alte ceaiuri. Întărește sistemul imunitar, îmbunătățește digestia, ameliorează chiar și durerile. Este originar din Europa, iar oamenii îl folosesc de sute de ani.
Din mentă se fac mai multe produse, între care bomboanele mentolate sau pastă de dinți. Dar să ne oprim la ceaiul de mentă și beneficiile pe care le are asupra sănătății.
Ceaiul de mentă are multe beneficii pentru sănătate, unele dintre ele foarte importante.
Problemele stomacale sunt ameliorate tocmai datorită efectului răcoritor și mentolului date de frunzele de mentă. Cum se întâmplă? Ei bine, mentolul relaxează mușchii stomacului, astfel că aceștia nu se mai contractă, producând crampe la stomac. Iar circulația este îmbunătățilă de efectul răcoritor al mentolului. Inflamațiile sunt, de asemenea, mult ameliorate.
Secreția bilei provocată de ceaiul de mentă, de fapt, din mentolul pe care-l conține, iar asta ajută la o digestie cât mai eficientă a alimentelor. Ameliorează și diareea și constipația, dar ajută și la menținerea funcționării optime a sistemului digestiv.
Cele mai multe paste de dinți conțin mentă. Iar asta nu este deloc întâmplător. Mentolul luptă împotriva halitozei, cea care provoacă respirația urât mirositoare.
Și ceaiul de mentă este indicat pentru a fi băut, astfel, va fi eliminată acea respirație urât mirositoare. Asta pentru că ceaiul de mentă anihilează bacteriile care provoacă halena.
Li ceaiul de mentă este indicat de băut atunci când suntem răciți sau avem gripă. Conține, ca multe alte ceaiuri, compuși care ajută la combaterea acestora. În același timp, întăresc imunitatea organismului.
Ceaiul de mentă are proprietăți antispastice, iar acestea combat greața. De asemenea, pot preveni și vărsăturile. Asta pentru că aroma mentei poate inhiba senzația de greata, în timp ce compușii organici ajută la calmarea mușchilor stomacului, cei care contractându-se provoacă vărsăturile.
Este cunoscut că mentolul din mentă ajută la ameliorarea febrei. Și mai este și un relaxant muscular natural, așa că ajuta la ameliorarea durerilor atunci când febra este mare.
Conform unui amplu studiu, s-a descoperit că menta îmbunătațește memoria, dar sporește, în același timp, și atenția. Aroma mentolului stimulează zona hipocampului, regiunea din creier care controlează claritatea și concentrarea mentală.
O ceașcă de ceai băută la prima oră va crește nivelul de energie și va reduce, de asemenea, oboseala din timpul zilei. Potrivit cercetarilor, compusii naturali din mentă pot avea efecte benefice asupra nivelului energiei.
Beți o ceașcă de ceai de mentă înainte de culcare. Nu e niciun risc, ceaiul de mentă nu conține cofeină, așa că este recomandat. Ceaiul va relaxa musculatura și, implicit, va interveni o formă de relaxare a mușchilor, chiar înainte de somn.
Ceaiul de mentă nu conține calorii, iar aroma lui plăcută cu siguranță vă va ajuta în procesul de slăbire.