>
Localurile de jocuri de noroc sunt răspândite în întreaga Romania. Deși aceste activități pot fi plăcute pentru unii, pentru persoanele cu dependență de jocuri de noroc, vizitarea unui cazinou sau plasarea de pariuri sportive online poate duce la dificultăți personale și financiare semnificative. În acest articol, discutăm elementele de bază ale dependenței de jocuri de noroc, inclusiv simptomele, cauzele și tratamentele – precum și modalități prin care familia și prietenii pot sprijini o persoană dragă care se confruntă cu această condiție.
Dependența de jocuri de noroc, sau Tulburarea de Jocuri de Noroc, este definită de o dorință incontrolabilă de a participa la activități de jocuri de noroc, în ciuda confruntării cu consecințe negative sau a dorinței de a opri. Este o dependență comportamentală recurentă care poate afecta relațiile, finanțele sau viața profesională a unei persoane.
„Dependența de jocuri de noroc este o tulburare complexă care poate avea mulți factori diferiți contribuitori”, spune Becca Smith, consilier profesional licențiat și ofițer șef clinic la Basepoint Academy din Dallas. „În cele din urmă, experiența fiecărei persoane cu dependența de jocuri de noroc este unică și factorii care contribuie la aceasta pot varia de la o persoană la alta.”
Deși nu există o cauză singulară cunoscută a dependenței de jocuri de noroc, există mai mulți factori care pot juca un rol, spune Lin Sternlicht, consilier de sănătate mentală licențiat, specialist în dependențe și co-fondator al Family Addiction Specialist din New York City. Potrivit lui Sternlicht, aceștia pot include:
Pentru a îndeplini criteriile pentru dependența de jocuri de noroc, indivizii trebuie să experimenteze cel puțin patru dintre următoarele în decurs de un an, conform Manualului Diagnostic și Statistic al Tulburărilor Mentale, Ediția a Cincea (DSM-5), un text standard folosit de furnizorii de sănătate mentală:
Dacă suspectezi că o persoană dragă se confruntă cu o problemă de jocuri de noroc, fii atent la semnele îngrijorătoare, cum ar fi:
„Nu trebuie să așteptăm ca dependența să devină severă înainte de a căuta ajutor profesional”, spune Smith, adăugând că cu cât cauți tratamentul mai devreme, cu atât mai mari sunt șansele de recuperare.
Deși există auto-evaluări disponibile pentru a ajuta indivizii să determine dacă ar trebui să caute suport extern, doar un clinician poate diagnostica formal dependența de jocuri de noroc. Un diagnostic se face folosind criteriile incluse în DSM-5, menționate mai sus.
„Tratamentul profesional este esențial în procesul de recuperare și poate ajuta pe cei care se confruntă cu dependența de jocuri de noroc să înțeleagă cauzele subiacente ale problemei lor și să dezvolte strategii sănătoase de coping care pot preveni recidiva”, explică Smith.
Tratamentele pentru a aborda atât dependența de jocuri de noroc, cât și cauzele subiacente pot include:
În plus, există programe de auto-ajutor și programe în 12 pași disponibile, cum ar fi Gam-Anon și Gamblers Anonymous, și o Linie Națională de Ajutor pentru Probleme de Jocuri de Noroc pentru a te ajuta să găsești resursele, ghidarea și suportul de care ai nevoie.
Dependența de jocuri de noroc poate pune o presiune semnificativă asupra unei relații, spune Sternlicht. „[Poate provoca] eroziunea încrederii, deteriorarea comunicării, niveluri scăzute de implicare reciprocă, certuri, exprimarea minimă a sentimentelor, divizări și alte conflicte între membrii familiei, resentimente și conflicte, printre alte astfel de probleme”, explică ea.
Pentru a ajuta o persoană dragă care se confruntă cu dependența de jocuri de noroc, Sternlicht recomandă o abordare în patru pași: