>
Cuptorul cu microunde este aproape nelipsit din bucătărie. A devenit, practic, ajutorul de nădejde pentru persoanele active și ocupate, care nu au timp să gătească zilnic. Dar mulți utilizatori nu cunosc pericolele la care se expun atunci când încălzesc mâncarea acolo!
De ce este bine să eviți, pe cât se poate, încălzirea bucatelor în cuptorul cu microunde? La ce pericole te expui?
Mai întâi află cum funcționează cuptorul cu microunde: are la bază un dispozitiv numit magnetron, un tub care transformă curentul electric în raze/unde electromagnetice de 2450 MHz.
Iar acestea ajung să fie absorbite de apă, grăsimi și zaharuri, ca mai apoi să fie transformate direct în căldură.
Cuptorul cu micxrounde emite radiații. Dar mâncarea gătită sau încalzită nu este radioactivă. Asta pentru că radiațiile sunt non-ionizate. Sunt, practic, precum cele emise de aparatul RMN, de dispozitivele Wi-Fi, de radio sau de telefoanele mobile.
În doze controlate, radiațiile despre care vorbim nu sunt considerate un pericol pentru cei care folosesc cuptorul cu microunde. Mai mult, cuptorul are un scut de metal, care nu permite radiației să se propage.
Totuși, atunci când se încălzesc bucatele, este bine să stai la o distanță de cel puțin un metru de el.
Folosit pe termen lung, cuptorul cu microunde poate avea evecte negative asupra sănătății tale. Și contează recipientele în care se încălzește mâncarea. Neapărat nu trebuie să fie din plastic, pentru că anumite recipiente pot deveni periculoase în contact cu căldura. Acestea emană o substanță toxică numită Bisfenol A (BPA) – un hormon sintetic care poate provoca:
Iată câteva sfaturi pentru folosirea corectă a cuptorului, atunci când încălzești mâncarea: