Gabriela Dinu Știri 29.08.2021 19:02

De ce este plină de mistere Peștera Polovragi din Gorj. Detalii inedite despre unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din zonă

De ce este plină de mistere Peștera Polovragi din Gorj. Detalii inedite despre unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din zonă

Despre Peştera Polovragi din judeţul Gorj s-au auzit multe. Există legende şi mistere numeroase s-au iscat în jurul acesteia.

Se spune despre ea că i-a fost casă celebrului Zamolxe şi este una dintre cele mai lungi grote din întreaga Europă. Peştera Polovragi a avut şi un „arhitect” special şi anume râul Olt, care a săpat mult şi bine în Cheile Olteţului.

Misterele ascunse din jurul Peşterei Polovragi din judeţul Gorj

Se spune despre ea că este veche de peste 7 milioane de ani şi în interiorul său au fost găsite picturi şi texte rupestre şi semne de viaţă din urmă cu milioane de ani. Legendele despre tronul lui Zamolxe, care ar fi stat aici, spun că era utilizată ca mijloc ascuns de a ajunge de pe Cheile Olteţului la Cetatea Sarmizegetusa.

Totodată, specialiştii au descoperit în interiorul său urme de paşi de om, care ar data de peste 2000 de ani. Are peste 19 kilometri în lungime şi vara sunt 9 grade Celsius. Iarna este extraordinar de frig aici, aşa că aveţi mare grijă cum şi ce purtaţi atunci când mergeţi să o vititaţi în perioadele răcoroase ale anului.

Aici a murit mama Moncăi Gabor

Un alt fapt încărcat de mister care este legat de Peştera Polovragi este moartea subită a mamei Monicăi Gabor, fosta soţie a lui Irinel Columbeanu. Femeia se afla într-o vacanţă alături de prieteni, când s-a apropiat de o stâncă şi a cerut cuiva din grup să îi facă o fotografie. Atunci a fost momentul fatidic în care un bolovan s-a desprins de sus şi i-a căzut femeii direct în cap. Din păcate pentru ea, medicii veniţi de urgenţă nu au mai putut să o salveze.

Localizată în Cheile Olteţului, Peştera Polovragi este deschisă zilnic între orele 8:00 şi 18:00 (toamna şi primăvara), iarna între 9:00 şi 17:00 şi vara de la 8:00 la 20:00. Un bilet costă 20 de lei pentru adulţi, 10 lei pentru copii şi este gratuit pentru persoanele cu handicap.