Claudiu Melinte Știri 07.12.2021 15:18

Cum trimiți indexul de gaze la Engie GDF Suez, Distrigaz, Nova, Premier și Gazest. Ghid pentru autocitire

Cum trimiți indexul de gaze la Engie GDF Suez, Distrigaz, Nova, Premier și Gazest. Ghid pentru autocitire

În condițiile în care consumul de gaze crește pe perioada iernii, oamenii trebuie să știe cât anume consumă și cum să trimită indexul la gaze. În funcție de compania care îți livrează gazele, trebuie să știi unde să trimiți indexul. Se poate face telefonic, ori online așa cum îți vom explică în acest articol.

Dacă ai de gând să aflii ce înseamnă autocitire și cum să trimiți indexul la Engie, Distrigaz, Nova, Premier sau Gazest îți vom simplica treaba. De obicei, trimiterea indexului în mod regular înseamnă facturi mai mici și un control al costului. Eviți, astfel, regularizările care pot pune o greutate foarte mare pe facturile tale în anumite luni ale anului.

Cum transmiți indexul la gaze și ce înseamnă autocitire

Toți furnizorii de gaze enumerați mai sus au opțiunea de a primi online sau prin telefon indexul de consum de la clienții săi. Acest lucru a simplificat foarte mult procesul, de multe ori anevoios în trecut. De obicei, indexul se trimite la începutul fiecărei luni pentru luna precedentă. Asta înseamnă câ în ianuarie trimiți indexul pentru luna decembrie. Ca să fii sigur, trebuie să te uiți în contractul pe care l-ai semnat cu furnizorul tău sau într-una dintre facturile pe care le-ai achitat înainte.

Pe lângă indexul trimis de tine, o dată la trei luni, angajați ai furnizorului merg pe teren și verifică consumul afișat de contorul de gaze. Din acest motiv, vei avea și acele regularizări care îți pot umfla sau micșora factura. Dacă nu trimiși autocitirea (indexul), funizorul de gaze va estima consumul în funcție de suprafața și tipul locuinței care, de multe ori, va fi mai mare decât consumul tău obișnuit. În special, persoanele cu centrale termice de apartament trebuie să trimită lună de lună indexul, altfel pe perioada primăverii vor veni facturi aproape la fel de mari ca pe perioada iernii.

Cum se citește indexul la contor

Sunt două tipuri de contoare. Unul digital și unul mecanic. Cel mecanic este și cel mai simplu de citit. Tot ce ai de făcut aici este să să transmiți cifrele care se află în interiorul bandei negre ale afișajului. Mai exact, cifrele care se află înaintea virgulei. În schimb, dacă ai contor electric, trebuie să transmiți furnizorului cifrele din înaintea virgulei, însă numai atunci când atunci săgeata indicatoare se află la poziţia Vc=mn3. Dacă faci acest proces de unul singur, fără ajutorul furnizorului de gaze înseamnă că faci ”autocitire”, un termen pe care sigur l-ai mai auzit prin vecini.

Mai departe, te vom ajuta să aflii cum trimiți indexul la gaze în funcție de furnizorul cu care ai contract. În mare parte, toți furnizorii oferă două variante de transmitere: prin telefon sau online.

Cum trimiți index la Distrigaz Sud prin telefon și online

Distrigaz Sud are și el principalele două variante prin care poți trimite indexul: telefonic sau online. Prin telefon, acest lucru este posibil prin intermediul unui robot de autocitire. Trebuie să suni la unul din numerele de telefon 0800800200 (număr gratuit indiferent dacă suni de pe mobil sau fix) sau 0213012424 (număr cu tarif normal). Dacă vrei să transmiți indexul online, poți face asta prin intermediul aplicaţiei de transmitere a indexului autocitit aici.

Cum transmiți indexul la Engie (fostul GDF SUEZ)

La furnizorul GDF SUEZ, care și-a schimbat recent numele în Engie, poți trimite indexul printr-o aplicație online prin care se poate face o autocitire. Trebuie să vă accesați acest LINK care vă duce direct pe pagina de login a Engie. Acolo fă faceți un cont dacă nu aveți deja unul și pur și simplu transmiteți datele de la contor,

Cum trimiți datele din contoar la Gazest, Nova sau Premier Energy

Clienții abonați la furnizorul Gazest pot trimite indexul online, pe site-ul oficial gazest.ro, dar care oferă.

Clienții companiei de gaze Nova pot trimite indexul pe adresa de aici. De asemenea, cei care au contract cu Premier Energy pot trimite autocitirea la acest LINK.

Pentru toate companiile de gaze procesul este asemănător. Îți faci un cont de client, iar prin intermediul aplicației sau a site-ului online poți trimite rapid și oșor indexul la gaze.

Ce se întâmplă dacă trimiți indexul greșit

Nu este niciun capăt de țară dacă trimiți un index greșit. Compania de gaze va calcula pe baza unei estimări dacă sunt observate nereguli în indexul trimis. În acest caz, vei plăti mai mult sau mai puțin (în funcție cum ai calculat, în plus sau în minus) la următoarea regularizare. Aceste regularizări vin o dată la 3 luni și înseamnă acea diferență în plus sau în minus stabilită între consumul real și cel estimat.