Migrene și dureri de cap! Sunt, aproape, la ordinea zilei, dar e bine de știut că putem înlocui medicamentația cu leacuri naturiste, care, de cele mai multe ori, te scapă de toate neplăcerile. Mai mult, sunt la îndemâna oricui. Ceaiul de mentă intră în această categorie și, poate nu știați, are chiar un efect mai mult decât vă așteptați.
Dar să să aflăm, mai întâi, mai multe despre mentă. Există numeroase specii, dar tipul cel mai des folosit pentru ceai este Mentha x piperita, cunoscută mai bine, în popor, drept izma bună. Mentha x piperita este, de fapt, o specie hibrid, o încrucișare a speciilor Mentha aquatica și Mentha spicata, ultima fiind cunoscută drept „menta comună”, fiind folosită foarte des în gastronomie.
Da, ceaiul de mentă poate calma migrenele și durerile de cap! Studiile au sugerat că uleiul de mentă, aplicat pe tâmple și pe frunte, poate contribui la ameliorarea durerilor de cap și a migrenelor. Motivul? Ei bine, menta acționează precum un relaxant muscular și calmant al durerii de cap.
Pe lângă faptul că ceaiul de mentă alină durerea de cap, are și capacitatea de a diminua nivelul de stres şi de a oferi organismului energia de care are nevoie.
Cum preparăm ceaiul pentru a fi numai bun? Punem ibricul cu apă, aproximativ două cești, la fiert. Când apa ajunge aproape la fierbere, se ia de pe foc și se pune pliculețul de ceai sau două lingurițe de frunze de mentă mărunțite. Apoi, se lasă la infuzat preț de 10 minute. Se strecoară şi se îndulceşte, după gust, cu miere.
Este important de reținut, se beau câte trei căni pe zi, după mesele principale. De asemenea, nu se administrează pe perioade îndelungate, deoarece produce obişnuinţă.
Ceaiul de mentă nu este recomandat la liber. Sunt persoane care au probleme de sănătate incompatibile cu ceaiul de mentă.
Astfel, nu trebuie să se atingă de aromatul ceai persoanele care suferă de sindromul refluxului gastroesofagian, persoanelor care fac tratament cu anticoagulante, femeilor însărcinate, aici, este permis consumul cu moderație, pentru ameliorarea unor simptome, femeilor care alăptează, bebelușilor și copiilor.
Să mai spunem că ceaiul de mentă diminuează absorbția fierului în organism, de aceea este recomandat să fie consumat cu o oră înainte sau după, dar nu de persoanele care suferă de anemie.
De asemenea, persoanele care au alergie la mentol nu au voie să se atingă de ceaiul de mentă, trebuie să-l evite total. După un studiu publicat în jurnalul Allergy and Rhinology, s-a ajuns la concluzia că reacțiile alergice la mentă pot provoca astm bronșic.
În general, ceaiul de mentă are foarte multe efecte benefice pentru sănătate. Băutură răcoritoare, proaspătă, aromată, ceaiul de mentă are multe proprietăți terapeutice, iar indicat este să bei zilnic câte două-trei căni.