Ceaiul de mușețel este folosit în medicina tradițională încă din Antichitate. Are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și astringente. Astfel, mușețelul sau romanița, cum i se mai spune, este folosit pentru ameliorarea rănilor, ulcerului, eczemelor, iritațiilor, durerilor reumatice și hemoroizilor, dar este foarte bun și pentru a diminua simptomele răcelii.
Și nu în ultimul rând, ceaiul de mușețel este benefic pentru insomnii. Un studiu realizat a scos în evidență faptul că ceaiul de mușețel stimulează somnul. În acel studiu s-a demonstrat că persoanele care au băut ceai de mușețel timp de două săptămâni au dormit mai bine decât cele care nu au consumat ceai de mușețel.
În mod tradițional, ceaiul de mușețel este folosit ca remediu natural pentru a reduce inflamația și anxietatea și pentru a trata insomnia. Dar mușețelul este considerat un calmant și somnifer natural ușor.
Efectele calmante pot fi atribuite unui antioxidant numit apigenină, care se găsește din abundență în ceaiul de mușețel. Apigenina se leagă de receptori specifici din creier, care pot scădea anxietatea și stimula somnul.
Totuși, efectele sunt în cazuri ușoare. Tot în urma unui studiu, efectuat pe 60 de persoane, s-a demonstrat că acelea care au primit 400 mg de extract de mușețel zilnic au avut o calitate a somnului mult mai bună decât cei care nu au băut ceaiul.
Iar într-un alt studiu au fost implicate proaspete mame cu o calitate slabă a somnului. Și a rezultat că femeile care au băut ceai de mușețel timp de două săptămâni au avut un somn mult mai bun calitativ.
Și copiii pot folosi ceaiul de mușețel pentru un somn mai bun. Doar că este vorba de copii cu ușoare probleme de somn, care adorm greu, le este dificil să doarmă neîntrerupt toată noaptea sau au coșmaruri. S-a dovedit că un consum moderat de ceai de mușețel le poate fi de mare ajutor. De menționat că mușețelul poate fi administrat copiilor de orice vârstă, fără efecte secundare.
Atenție, copiii care sunt alergici la ambrozie trebuie să evite consumul de ceai de mușețel.
Altfel, consumul de ceai de mușețel are foarte multe beneficii. Sistemul digestiv este reglat, ajută la calmarea durerilor menstruale, reduce nivelul de zahăr din sânge, poate încetini sau reduce efectele osteoporozei, poate contribui la ameliorarea inflamațiilor, este foarte bun pentru infecții de orice fel, poate îmbunătăți sănătatea inimii, ajută la ameliorarea și calmarea afecțiunilor pielii.
Are, ca orice ceai, și contraindicații. Astfel, poate provoca reacții alergice, în cazul în care persoana care-l consumă este alergică la plantele din familia Asteraceae, cum ar fi ambrozia, paraluțele sau crizantemele.
Iar dacă este consumat în mod excesiv pe o perioadă lungă de timp, atunci poate avea efect anticoagulant.