Ioana Filipescu Utile 20.12.2022 12:33

Cum se scrie corect ”Nu fi supărat” sau ”Nu fii supărat”. Câți ”i” trebuie să folosești de fapt?

Cum se scrie corect ”Nu fi supărat” sau ”Nu fii supărat”. Câți ”i” trebuie să folosești de fapt?

 A fi”  este verb predicativ și are sensul de a exista, a se afla, a se găsi, a se petrece. Poate fi şi verb auxilar.Acesta ajută la conjugarea verbelor la diateza pasivă şi a unor timpuri compuse ale conjugării verbelor la diateza active. Aici vorbim despre: -este sunat, să fi facut, aş fi mers. Iată cum se scrie, de fapt, corect : ”Nu fi supărat” sau ”Nu fii supărat”.

”Să nu fii” sau ”să fi”? Numai la imperativ trecem de la Fii, cu doi i (forma afirmativă), la Nu fi, cu un singur i (forma negativă). În rest, indiferent că este la afirmativ sau la negativ, forma verbului rămâne aceeași.

eu să fiu – eu să nu fiu
tu să fii (deştept) – tu să nu fii (prost, pe cât posibil)
el să fie – el să nu fie
noi să fim – noi să nu fim
voi să fiţi – voi să nu fiţi
ei să fie – ei să nu fie

Când se scrie ”fi” cu 2 ”i”

Infinitivul – întotdeauna cu un singur ”i”: a FI.

Viitorul – se formează de la infinitiv, așa că tot cu un singur ”i”. Mereu Voi/vei/va/vom/veţi/vor FI. El este invariabil la toate persoanele.

Condiționalul prezent:

Conjunctivul prezent (cel care începe cu ”să). Se formează de la FI-, cel cu un singur ”i”, numai că acum este variabil, căci i se adaugă diferite terminații. La a II-a persoană devine ”să FII”, cu doi de ”i”, notează diacritica.wordpress.com.

-precum viitorul, se formează de la infinitiv, astfel că tot un singur ”i” vom avea. Mereu Aş/ai/ar/am/aţi/ar FI.

Conjunctivul perfect: e cu „fi” la toate persoanele, indiferent că este afirmativ sau negativ:

Eu / tu / el / noi / voi / ei să fi învăţat la gramatică, acum n-ar mai fi fost atâtea discuţii.
Eu / tu / el / noi / voi / ei să nu fi chiulit de la ora de gramatică, acum nu ar mai fi fost discuția aceasta.

Forma de imperativ afirmativ a verbului „a fi” este „fii”, la fel cum este și cea de conjunctiv, afirmativ și negativ („Să fii sănătos”/ „Să nu fii supărat”). În același timp, forma corectă de imperativ negativ este cu un singur „i”- „Nu fi supărat.

Imperativul negativ: Nu FI. Un singur ”i”, căci vine de la infinitivul de mai sus, ”fi”. Chiar dacă scriem ”Fii”, când îl punem pe ”nu” scoatem un ”i”: nu FI!”. În limba română, imperativul negativ la persoana a II-a singular se formează, de cele mai multe ori, de la infinitivul verbului (Nu citi! Nu spune! Nu face!). Infinitivul lui ”a fi” e tocmai „fi”, cu un singur „i”.