Ioana Filipescu Știri 06.07.2023 13:47

Cum se prepară ceaiul de iasomie: Un ghid pas cu pas pentru începători

Cum se prepară ceaiul de iasomie: Un ghid pas cu pas pentru începători

Ceaiul de iasomie este unul dintre cele mai consumate ceaiuri în China, fiind savurat aproape la fiecare masă. Cu timpul, și-a făcut loc pe tot globul, iar europenii îl consumă regulat. Are un gust plăcut, o aromă relaxantă, dar și foarte multe beneficii pentru sănătate.

Ceaiul de iasomie este consumat și în combinație cu ceaiul verde, iar beneficiile pentru organism sunt și mai multe. Dar cum preparăm corect ceaiul de iasomie pentru a-i savura toată aroma? Avem ghidul, pas cu pas, pentru începători. Nu e deloc greu, chiar e foarte simplu.

Cum se prepară ceaiul de iasomie? Rețeta din China

Metoda de preparare a ceiului de iasomie a fost perfecționată, de-a lungul timpului, de către chinezi. E nevoie de migală, răbdare, dar și de pricepere.

Trebuie specificat din start că ceaiul de iasomie nu trebuie să fiarbă în clocot. Am afecta, astfel, aromele și proprietățile pe care le are. Așa că, atunci când apa dă în clocot, se oprește focul, se adaugă frunzele de ceai și, opțional, florile de iasomie, după care se lasă la infuzat pentru trei minute. Pentru o ceașcă de ceai, cantitatea de plante este de o linguriță.

În cazul în care folosim pliculețe de ceai de iasomie, punem doar unul singur, din care ies mai multe căni. Desigur, în funcție de aroma pe care o vrem, mai mare sau mai redusă, putem folosi chiar și doua pliculețe.

Etapele parcurse pentru a ajunge la ceaiul de iasomie ideal

Dar să lăsăm pliculețele de ceai deoparte și să ne concentrăm asupra ceaiului de iasomie făcut direct cu frunze și flori. Sunt mai multe etape de parcurs, pentru a ajunge la frunzele și florile perfecte pentru un ceai aromat așa cum trebuie.

Mai întâi pregătim frunzele pentru aromatizare. Le expunem la abur sau, pur și simplu, le uscam cu aer cald, reușind, astfel, să împiedicăm oxidarea lor, dar prevenim și încrețirea lor. Iar frunzele pot absorbi și mai bine mirosul parfumat al florilor de iasomie, atunci când începe aromatizarea. Dar ce etape trebuie să parcurgem pentru a ajunge aici?

Frunzele de iasomie trebuie culese vara, în cea mai caldă perioadă a anotimpului, în miezul zilei, atunci când florile sunt închise. Iar pe măsură ce se răcesc, florile de iasomie se deschid și sunt ideale pentru a împrumuta din parfumul lor frunzelor de ceai.

Apoi, florile culese se amestecă cu frunzele de iasomie, de la care împrumută un miros proaspăt și parfumat. Frunzele de ceai au o putere mare de absorbție, așa că se vor îmbiba foarte ușor cu aroma florilor de iasomie.

După ce am parcurs toate aceste etape, putem trece la produsul final, ceaiul de iasomie, care are multe beneficii pentru sănătate.