Gabriela Dinu Ceaiuri 26.04.2023 09:13

Cum se obţine ceaiul verde şi din ce plante provine

Cum se obţine ceaiul verde şi din ce plante provine

Ceaiul verde se obţine din planta Camellia sinensis, precum ceaiul negru sau alb, iar nuanţa finală a acestuia se stabileşte în funcţie de tipul de oxidare ales.

Principalele tipuri de ceaiuri care se consumă în întreaga lume şi care au o mulţime de proprietăţi benefice sunt ceaiul verde, ceaiul negru, ceaiul alb şi ceaiul oolong.

Care este provenienţa ceaiului verde?

În lume, se mai obţin ceaiuri şi din alte plante decât Camellia Sinensis, precum mate, rooibos, condimente, diverse plante, mentă, muşeţel, fructe uscate şi altele.

Astăzi vom vorbi despre ceaiul verde, cel care se obţine prin oxidarea frunzelor de ceai şi uscarea acestora imediat ce au fost culese. La două zile după recoltare, pentru a-şi păstra calităţile nutritive, ceaiul verde trebuie să fie procesat. La începutul primăverii se face asta, de obicei.

Metodele de uscare a frunzelor prin care se distruge enzima responsabilă de oxidarea frunzelor sunt de două tipuri. Metoda chinezească, prin prăjirea frunzelor în tigaie şi metoda japoneză de oprire a oxidării cu abur fierbinte. Aceasta din urmă este şi cea mai răspândită în întreaga lume.

Cum se obţine ceaiul verde?

Beneficiile ceaiului verde sunt nenumărate, iar noi vom enumera doar câteva dintre ele: are efect antoxidant şi participă în mod activ la creşterea ratei metabolismului, de aici survine şi procesul de slăbire. Protejează sistemul cardiovascular, contribuie la reducerea nivelului de colesterol din sânge, scade riscul de apariţie a diabetului de tip 2, îmbunătăţeşte funcţiile cerebrale, ameliorează anumite boli de piele şi îmbunătăţeşte sănătatea dentară.

Există şi anumite recomandări privind utilizarea ceaiului verde, de care trebuie să ţineţi cont: nu îl consumaţi niciodată pe stomacul gol, nu se bea cu două ore înainte şi după mesele principale şi niciodată nu se consumă înainte de culcare. Vorbim aici de minimum două ore înainte de ora de somn. Altfel, din cauza conţinutului de cafeină vă va da energie şi nu veţi avea un somn liniştit.

Există mai multe tipuri de ceai verde, iar cele mai cunoscute dintre ele sunt Gunpowder, Gyokuro, Bancha, Sencha, Matcha şi China Jasmin.