Gabriela Dinu Ceaiuri 18.04.2023 09:27

Cum se obtine ceaiul negru si din ce plante provine

Cum se obtine ceaiul negru si din ce plante provine

Ceaiul negru este o băutură care se consumă în întreaga lume, în fiecare zi, pentru beneficiile sale multiple. Are un gust intens şi aromat şi te ajută să combaţi sau să previi numeroase afecţiuni. Mai multe despre componenţa sa şi ceea ce îl ajută să ne ajute la rândul lui veţi afla din rândurile care urmează.

După apă, ceaiul este a doua cea mai consumată băutură din întreaga lume. Conform ONU, un număr de aproximativ 3 miliarde de oameni consumă ceai într-un mod regulat, iar cel negru este chiar cel mai căutat sortiment de pe glob.

Din ce plante provine, de fapt, ceaiul negru?

Legenda ceaiului negru s-a născut în China, după ce Shennong, un împărat chinez, aştepta să i se răcească un bol cu apă fierbinde, în care vântul i-a aruncat câteva frunze de ceai, iar acesta şi-a schimbat gustul şi culoarea. Se întâmpla în anul 2737 înainte de Hristos.

În Europa, ceaiul negru a ajuns prima dată în 1285, atunci când este menţionat în scrierile celebrului explorator din Veneţia, Marco Polo. Atât ceaiul verde, cât şi ceaiul negru, sunt produse din Camellia Sinenis, arbustul de ceai care este la mare căutare în zilele noastre.

Daca nu tolerezi bine cofeina sau incerci sa o dozezi, ar fi bine sa aflii ce cantitate de cofeina contine ceaiul negru.

Cum se diferenţiază ceaiul negru de ceaiul verde?

Diferenţele dintre cele două vor apărea la modul de oxidare, atunci când aromele şi compuşii chimici se vor diferenţia în funcţie de modul în care frunzele de ceai sunt oxidate după ce sunt culese, înainte de a se usca.

Aromele ceaiului negru variază în funcţie de locul de provenienţă al frunzelor sale, şi există în lume mai multe tipuri, după cum urmează:

  • Lapsang Suchong – conţine frunze de ceai care au fost uscate deasupra lemnului de pin
  • Earl Grey – ceaiul negru este îmbunătăţit prin adăugarea de lămâie sau ulei de bergamotă
  • Masala Chai – ceaiul negru ce este aromatizat prin adăugarea unui amestec de plante şi ierburi din India
  • Rose Black Tea – conţine petale de trandafir şi are o aromă deosebită
  • Lichee Black – este cel mai puternic ceai negru, care are gust dulce şi fructat în acelaşi timp, datorită conţinutului bogat în coji de lychee, fructul tropical specific Asiei.