Gabriela Dinu Ceaiuri 08.05.2023 19:20

Cum se obţine ceaiul din plante şi ce fel de plante sunt folosite cel mai des

Cum se obţine ceaiul din plante şi ce fel de plante sunt folosite cel mai des

Ceaiul este o băutură consumată la scară largă în întreaga lume pentru gust, dar şi pentru beneficiile pe care acesta le are asupra organismului uman.

Există patru categorii mari de ceai, care se obţin din frunzele uscate ale plantei denumite Camellia sinensis, iar după oxidare, acestea devin fie ceai verde, negru, alb sau ceai oolong. Pe lângă toate acestea, există şi ceaiurile clasice, din plante care se regăsesc la toate magazinele şi chiar pe stradă, pe câmpii şi în grădini.

Cum se obţine ceaiul pe bază de plante?

Peste 3,15 milioane de tone de ceai se produc anual în întreaga lume. Şi înţelegem de ce, având în vedere beneficiile aduse asupra sănătăţii. În România, cele mai populare tipuri de ceai pe bază de plante sunt ceaiurile din gălbenele, muşeţel, sunătoare, tei, mentă, ghimbir, păpădia, coada şoricelului, coada calului, ceai din rădăcină de lemn dulce, ceai din rădăcină de nalbă, ceai din pătrunjel, roinţă, măceşe, echinaceea, hibiscus, yerba mate, lavandă, salvie, soc, valeriană.

Ceaiul din plante se obţine extrem de simplu. Florile, frunzele, mugurii şi uneori chiar rădăcina sunt culese şi lăsate la uscat şi oxidat, după care se infuzează. Acesta este mecanismul clasic, ce se poate schimba însă în funcţie de specificul fiecărei plante.

De ce este bine să consumi ceaiuri din plante

Vom trece în revistă doar câteva avantaje ale consumului ceaiurilor pe bază de plante şi cu siguranţă că vă vor convinge să încercaţi:

  • au proprietăţi terapeutice, o mulţime de beneficii asupra organismului, conţin vitamine
  • se regăsesc peste tot, în diverse combinaţii şi sortimente pe care le poţi încerca oricând
  • pot fi savurate în orice perioadă a anului, indiferent de anotimp
  • au un gust uşor şi ajută digestia
  • nu conţin cofeină, excepţie făcând yerba mate
  • uneori, ceaiurile pe bază de plante au şi efect energizant, iar altele sunt pentru relaxare sau calmare
    conţinutul lor caloric este unul extrem de redus.

Plantele anterior amintite au diverse roluri şi sunt consumate adesea pentru beneficiile lor aduse, precum relaxare, digestie, somn odihnitor, înviorare, energizare, combaterea greţei sau răcelii, imunitate, ameliorarea afecţiunilor gastro-intestinale, destindere, elimină oboseala, stimulează sistemul imunitar, sunt tonifiante, antifebrile, îmbunătăţesc memoria şi au efecte pozitive asupra rezistenţei organismului.