Ceaiul este o băutură consumată la scară largă în întreaga lume pentru gust, dar şi pentru beneficiile pe care acesta le are asupra organismului uman.
Există patru categorii mari de ceai, care se obţin din frunzele uscate ale plantei denumite Camellia sinensis, iar după oxidare, acestea devin fie ceai verde, negru, alb sau ceai oolong. Pe lângă toate acestea, există şi ceaiurile clasice, din plante care se regăsesc la toate magazinele şi chiar pe stradă, pe câmpii şi în grădini.
Peste 3,15 milioane de tone de ceai se produc anual în întreaga lume. Şi înţelegem de ce, având în vedere beneficiile aduse asupra sănătăţii. În România, cele mai populare tipuri de ceai pe bază de plante sunt ceaiurile din gălbenele, muşeţel, sunătoare, tei, mentă, ghimbir, păpădia, coada şoricelului, coada calului, ceai din rădăcină de lemn dulce, ceai din rădăcină de nalbă, ceai din pătrunjel, roinţă, măceşe, echinaceea, hibiscus, yerba mate, lavandă, salvie, soc, valeriană.
Ceaiul din plante se obţine extrem de simplu. Florile, frunzele, mugurii şi uneori chiar rădăcina sunt culese şi lăsate la uscat şi oxidat, după care se infuzează. Acesta este mecanismul clasic, ce se poate schimba însă în funcţie de specificul fiecărei plante.
De ce este bine să consumi ceaiuri din plante
Vom trece în revistă doar câteva avantaje ale consumului ceaiurilor pe bază de plante şi cu siguranţă că vă vor convinge să încercaţi:
Plantele anterior amintite au diverse roluri şi sunt consumate adesea pentru beneficiile lor aduse, precum relaxare, digestie, somn odihnitor, înviorare, energizare, combaterea greţei sau răcelii, imunitate, ameliorarea afecţiunilor gastro-intestinale, destindere, elimină oboseala, stimulează sistemul imunitar, sunt tonifiante, antifebrile, îmbunătăţesc memoria şi au efecte pozitive asupra rezistenţei organismului.