>
Pentru cine nu ştia deja, steaua Michelin este un fel de emblemă a serviciilor şi a calităţii preparatelor dintr-un restaurant. Este un prilej de mândrie pentru localurile care deţin un astfel de simbol sau chiar mai multe.
În lume, există doar 23 de restaurante care au primit 3 stele Michelin, reprezentând un fel de recunoaştere supremă a calităţilor lor. În Europa, restaurante cu stele Michelin se regăsesc în ţara vecină Ungaria, la Budapesta, Varşovia (Polonia), Praga (Cehia), Dubrovnik (Croaţia). În România, niciun local nu se poate lăuda cu o astfel de recunoaştere.
Pentru a primi o stea Michelin trebuie să treci, ca restaurant, printr-un adevărat proces. În primul rând, înainte de a primi o primă astfel de stea, restaurantul primeşte 4 vizite din partea reprezentanţilor, iar serviciul trebuie să fie ireproşabil, la cele mai înalte stadarde.
Pentru a doua stea, se fac 10 vizite, iar cea de-a treia şi ultima stea este acordată doar după ce un inspector naţional vizitează restaurantul în mod secret, adică identitatea şi funcţia sa nu sunt recunoscute. Totul pentru a vedea cum se comportă restaurantul în raport cu un client normal.
Sunt studiate în cadrul acestor vizite calitatea, tehnica, personalitatea, precum şi consistenţa mâncării. Nu contează pentru inspectori serviciile de decor, modul în care arată masa sau cum este servit acesta. După ce se obţin stelele Michelin, acestea nu snt garantate pe viaţă, ci bucătarii restaurantelor trebuie să se lupte în mod constant să ţină standardul sus.
Conform mărturiilor specialiştilor, nivelul de trai de la noi din ţară este responsabil pentru faptul că România nu are şi ea un restaurant cu cel puţin o stea. Mai exact, pentru că românii nu ar fi dispuşi să plătească un preţ mare pentru o porţie de fine dining: “Voi nu aveţi o bucătărie evoluată. E o bucătărie rustică, specifică unei regiuni şi trebuie să evoluaţi. Astăzi, stelele şi marea bucătărie se bazează pe bucătăria tradiţională, dar a evoluat-o. Şi al doilea motiv, e că nu sunteţi organizaţi şi nu participaţi la concursuri mari de bucătărie. Nu există recunoaşterea bucătăriei de aici”, a explicat Cristophe Geoffroy, celebru chef.