Tudosie Andrei Știri 31.01.2024 12:19

Cum se face sosul Ragu

Cum se face sosul Ragu

Sosul ragu bolognez, cunoscut și sub denumirea de ragu alla bolognese, reprezintă o prețioasă rețetă tradițională italiană, caracterizată prin rafinamentul și autenticitatea sa. Această încântătoare combinație de ingrediente include carne tocată, suc de roșii, ceapă, morcov și țelină, oferindu-i un gust bogat și reconfortant.

Originea acestei delicatese este strâns legată de regiunea Emilia Romagna, în special de orașul Bologna (Bolonia), unde a fost dezvoltată și apreciată de-a lungul secolelor. De fapt, rețeta a fost atât de valoroasă încât a fost înregistrată oficial de către Academia Italiană de Bucătărie la Camera di Commercio Industria Artigianato e Agricoltura din Bologna în anul 1982. Scopul acestui demers a fost de a conserva autenticitatea și originalitatea rețetei de ragu, asigurându-se astfel că tradiția culinară italiană este păstrată cu respect și dedicare.

Ingrediente

-300 g de pulpa de vita

-150 g de burta de porc (poala, bucata de carne cu grasime)

-50 g de ceapa

-50 g de morcov

-50 g de tulpina de țelină (apio)

-300 g suc de roșii gros

-100 ml vin alb sec

-100 ml lapte integral

-supa de legume sau carne(poate aveți rămasa)

-3 linguri ulei de măsline sau 50 g unt

-sare

-piper

-100 ml smântâna grasa pentru frișca (cu minim 30% grăsime) – opțional

Mod de preparare

Ceapa, morcovul și țelina sunt tăiate în cubulețe și plasate într-o tigaie, unde sunt expuse la căldură intensă, împreună cu untul sau uleiul, fiind amestecate până ce devin ușor moi, într-un interval de aproximativ 4-5 minute. Odată obținută această consistență dorită, se introduce carnea tocată, amestecând cu grijă pentru a asigura uniformitatea, evitând însă prăjirea acesteia. După câteva momente, se adaugă vinul, sucul de roșii și supa, iar compoziția este lăsată să fiarbă la foc mic timp de 3-4 ore.

Pe parcursul procesului de gătire, se poate adăuga supă sau apă caldă, dacă este necesar, menținând astfel consistența adecvată a preparatului. Este esențial ca carnea să fie subiectul unei fierberi îndelungate, astfel încât să atingă o textură extrem de fragedă. În etapa finală a gătirii, se introduce sarea și piperul conform preferințelor gustative individuale, iar laptele este adăugat pentru a tempera aciditatea specifică a roșiilor.