Ioana Filipescu Știri 03.07.2023 15:23

Cum se face evaluarea unui apartament pentru cumpărare de către un evaluator. Intră și mobila în ecuație?

Cum se face evaluarea unui apartament pentru cumpărare de către un evaluator. Intră și mobila în ecuație?

Pentru cine nu știe, evaluarea apartamentului pe care are de gând să-l vândă este foarte importantă. Iar un evaluator este aproape indispensabil, atunci când se vrea cumpărarea acestuia. Pentru ambii este necesară evaluarea, atât pentru vânzător, cât și pentru cel care a pus ochii pe imobil.

Cum se face evaluarea? Intră și mobila în ecuație sau bateriile sanitare? Cert e că evaluarea unui apartament este o etapă esențială în procesul de cumpărare sau vânzare. Doar un specialist va putea pune un preț corect, justificat de un raport detaliat, care va oferi cumpărătorului siguranța unei investiții corecte. Iar vânzătorul are avantajul unei tranzacții rapide.

Cum se face evaluarea unui apartament pentru cumpărare de către un evaluator

Trei abordări de bază are la dispoziție un evaluator, bazate pe datele de piață, în funcție de care stabilește prețul corect.

Abordarea prin piață

Metoda e simplă, se face prinb compararea prețurilor unor locuințe care s-au vândut și care au carateristici asemănătoare cu aceea care este scoasă la mezat.

Abordarea prin venit

Abordarea prin venit se poate realiza prin mai multe căi, toate având în comun fie un venit realizat, fie unul previzionat. În cazul unui imobil ocupat de proprietar, venitul respectiv ar putea fi determinat pe baza costului care ar fi suportat de acesta pentru a închiria un spațiu echivalent.

Pe înțelesul tuturor, evaloatorul va analiza capacitatea locuinței de a aduce profit.

Abordarea prin cost

Evaluatorul va obține o indicație asupra valorii proprietății imobiliare prin deducerea deprecierii cumulate din costul de nou al construcției, rezultat la care se adaugă valoarea estimată a terenului.

Cum procedezi dacă vrei să afli valoarea corectă a unui apartament

Raportul de evaluare autorizată al imobilului va fi obținut doar după parcurgerea câtorva pași. E nevoie de o serie de documente. Primul pas, contactarea evaluatorului imobiliar, căruia i se va prezenta imobilul. Plus alte informații privind plasamentul acestuia, scopul evaluării și altele.

Se stabilește apoi tariful și termenul în care evaluatorul îți va da un răspuns concret. Evaluatorul va inspecta apartamentul, dar va avea nevoie de câteva informații: data construcției imobilului, sistemul structural al clădirii, dimensiunile și funcțiunea pentru care a fost proiectată clădirea, sistemul de finisaj interior și exterior al clădirii, sistemul instalațiilor funcționale, echipamentele clădirii, construcțiile adiacente clădirii, de tipul împrejmuirilor, bazinelor vidanjabile, etc.

De asemenea, vor fi verificate instalațiile electrice și sanitare, nivelul de termoizolare, existența senzorilor de fum, tipul de încălzire a proprietății și certificatul energetic al clădirii, nivelul de umiditate din locuință (deoarece ar putea produce igrasie și mucegai), gradul de luminozitate, materialele folosite la amenajare.

Nu sunt singurele elemente pe care le va cere și analiza evaluatorul. Localizarea proprietății, apropierea de instituții publice, parcuri sau piață, accesul facil la transportul în comun, gradul de poluare din zonă, nivelul de zgomot, vechimea imobilului, dotările suplimentare, loc de parcare, garaj, etajul, poziționarea apartamentului în clădire.

Mobila din locuință intră în preț, poate fi evaluată.

Care sunt documentele necesare pentru ca evaluatorul să-și facă treaba

Evaluatorul va cere unele documente legate de imobil, pentru a legaliza evaluarea. Astfel, e nevoie de act de proprietate, încheiere de intabulare, cadastru, copie carte de identitate client. Și ar mai putea solicita planul de încadrare în zonă, de amplasament și delimitare, extras de carte funciară pentru informare.