Tudosie Andrei Știri 29.01.2024 09:45

Cum se face dulceața de nuci verzi

Cum se face dulceața de nuci verzi

Lunile iunie și iulie se dedică nucilor verzi, oferind o oportunitate perfectă pentru a culege aceste delicatese și a pregăti cea mai delicioasă dulceață de nuci verzi. În această perioadă favorabilă, bucură-te de avantajele consumului de nuci și experimentează rețetele noastre de dulceață de nuci pentru a îmbogăți plăcerea gustului și a te bucura de toate calitățile nutritive oferite de aceste minunate fructe.

Nucile verzi sau crude reprezintă o sursă bogată de minerale esențiale, precum potasiu, fosfor, calciu, fier, zinc și seleniu, oferind, în același timp, vitamine esențiale din complexul B, C și E.

De menționat este faptul că vitamina C se regăsește exclusiv în nucile verzi, nefiind prezentă în varianta uscată a acestor fructe.

O altă diferență notabilă constă în conținutul de apă al nucilor verzi, care atinge o concentrație de aproximativ 19-20%, în timp ce nucile uscate sunt complet lipsite de apă.

Aceste caracteristici distincte nu doar conferă nucilor verzi un profil nutrițional unic, dar subliniază și importanța lor în alimentația echilibrată, oferind un aport semnificativ de substanțe esențiale pentru sănătatea noastră.

Ingrediente

2 kg de nuci verzi (după curăţare, cantitatea va fi de aprox. 1 kg)

1 kg zahăr

100 ml miere de albine (opţional)

0,5 l apă zeamă de la 2-3 lămâi

câteva cuişoare

1 baton de scorţişoară

2 plicuri zahăr vanilat

Mod de preparare

Procesul de pregătire a nucilor verzi începe prin îndepărtarea cojii verzi, până când se expune stratul alb al acestora. Este important să utilizați mănuși de plastic în acest proces, atât pentru a vă proteja mâinile, cât și pentru a preveni orice pătare neplăcută. După ce nucile au fost curățate, se recomandă așezarea lor într-un recipient cu apă rece, asigurându-vă că sunt complet acoperite de lichid.

Este indicat să mențineți nucile în apă timp de 6-12 ore, iar în acest interval, se schimbă apa de 2-3 ori. Prin urmare, acest procedeu meticulos asigură nu doar o pregătire corespunzătoare a nucilor verzi pentru utilizare, ci și o atenție sporită acordată igienei și calității produsului infinit.

Pentru a pregăti această delicioasă dulceață de nuci, începe prin a realiza un amestec consistent din apă, zahăr, miere și zeamă de lămâie, toate aceste ingrediente fiind așezate pe foc (la intensitate mare). Odată ce siropul rezultat începe să clocotească, adaugă nucile, cuișoarele, scorțișoara și vanilia, conferind astfel un amestec aromatic și bogat în arome. Procesul de gătire continuă la foc mic, permițând siropului să se îngroașe treptat și să îmbrace nucile într-o textură savuroasă.

După ce dulceața a atins consistența dorită și siropul s-a îngroșat corespunzător, se recomandă răcirea acesteia înainte de a o transfera cu grijă în borcane. Această etapă de răcire permite ingredientelor să-și completeze aromele, oferind o experiență gustativă complexă și satisfăcătoare. Odată umplute borcanele, dulceața proaspăt preparată devine gata să fie savurată și apreciată pentru gustul său rafinat și bogat.