Gabriela Dinu Retete 02.08.2023 10:50

Cum se face crema pentru prajitura Alba ca Zapada

Cum se face crema pentru prajitura Alba ca Zapada

Albă ca Zăpada este o părjitură pe care o veţi regăsi pe mesele românilor la zile de sărbătoare, de Crăciun, Revelion, de Paşte sau în zilele normale, când pofta este prea mare. Din rândurile următoare veţi afla cum o puteţi face foarte uşor la voi acasă, fără să aşteptaţi să vă trimită mama sau să o achiziţionaţi din magazine.

Prăjiturii Albă ca Zăpada i se mai spune şi Lămâiţa şi conţine o cremă cu gust deosebit, plus foi proaspete, coapte pe rând. Pentru cremă, ai nevoie de 250 de gr de unt, 100 gr de amidon alimentar, 300 ml de lapte, 2 ouă, 150 gr zahăr şi zeama plus coaja de la o lămâie.

Cum se face crema pentru prăjitura Albă ca Zăpada?

Se pune laptele într-o cratiţă la fiert, într-un bol separat amestecăm zahărul, amidonul, ouăle plus încă 50 ml de lapte rece. Când laptele de pe foc a început să fiarbă, adăugăm compoziţia de mai sus şi o amestecăm bine până când aceasta se îngroaşă şi fierbe în clocote. Luăm cratiţa de pe foc şi punem compoziţia într-un bol, peste care adăugăm, atunci când se răceşte, untul, zeama şi coaja de la o lămâie. Şi aceasta este toată reţeta cremei. Simplu sau ce?

Numai că să facem crema nu este suficient, avem nevoie şi de foi, iar reţeta pentru acestea cuprinde următoarele ingrediente: 150 ml de ulei, 3 ouă, 150 gr de zahăr, 1 plic de amoniu stins în prealabil în 10 ml de oţet, un praf de sare şi făină cât cuprinde, până ajungeţi la o compoziţie consistentă.

Cum faceţi foile pentru Albă ca Zăpada?

Va trebui să adăugaţi uleiul, zahărul, ouăle şi amidonul şi să amestecăm până ce zahărul este dizolvat. Veţi adăuga treptat făina şi amestecaţi până când veţi obţine o compoziţie potrivită pentru a fi întinsă. Le întindeţi rând pe rând pe dosul tăvii, pe care aţi uns-o în prealabil cu ulei şi aţi presărat un praf de făină şi coaceţi până se fac rumene, cam 10 minute. După copt, se lasă la răcit cu o foaie de hârtie de copt între ele, iar după ce s-a răcit şi crema se poate asambla prăjitura.