Ionuț Nițulescu Utile 27.12.2022 19:25

Cum se calculează media cu teza. Metoda cea mai rapidă și eficientă

Cum se calculează media cu teza. Metoda cea mai rapidă și eficientă

Ne place sau nu, notele contează enorm la școală, deși nu în toate cazurile dezvăluie în mod real capacitățile elevului. Iată ce trebuie să sștii despre sistemul de notare din România, dar și cum se calculează media cu teza.

În cazul învățământul gimnazial, tezele se susțin la limba și literatura română și la matematică, iar în clasa a VIII-a elevii vor da și teza la geografie sau istorie. Pe lângă cele două verificări la română și matematică, liceenii vor avea și ei încă două teze la alegere, în funcție de profilul ales.

Cum se calculează media

Conform legii, media semestrială la disciplinele de studiu la care se susține teza, media se calculează după formula „media semestrială = (3M+T)/4” unde M reprezintă media la evaluarea periodică, iar T nota de la teză. Nota obținută se rotujește la cel mai apropiat număr întreg.

Media la evaluarea periodică este media artimetică a notelor înscrise în catalog și se calculează cu două zecimale, fără rotunjire. Media aritmetică este suma tuturor notelor împărțită la numărul acestora.

Spre exemplu, dacă la limba română ai următoarele note: 7,8, 9, 10, iar în teză ai obținut 7, media va fi 8,125, adică 8.

Media anuală pe fiecare disciplină în parte este media aritmetică a celor două medii semestriale. Nici aceasta nu se rotunjește. Media anuală generală este media aritmetică a tututror mediilor anuale de la toate disciplinele, inclusiv purtare.

Există mai multe calculatoare de medii pe internet care fac treaba în locul tău. Tot ce trebuie să faci este să adaugi notele și teza, unde este cazul, apoi și afli foarte simplu și ușor media semestrială și media generală.

Note școala online

Pandemia de coronavirus a schimbat și sistemul educațional, astfel că anul școlar 2020-2021 va fi unul atipic. Unii elevi s-au întors în bănci, alții continua școala online care aduce, la rândul ei, noi reguli și în ceea ce privește modul în care profesorii acordă note.

Dacă la începutul anului profesorii puteau da note doar cu acordul părinților, Ministerul Educației a reglementat acest lucru.

“În cadrul activităților de predare-învățare-evaluare prin intermediul tehnologiei și al internetului, progresul educațional al elevilor poate fi evaluat de cadrele didactice, prin acordarea de note/calificative, în conformitate cu legislația în vigoare, utilizând instrumente specifice de evaluare”, se arată în documentul emis de Minister.

Elevii primesc note pe baza temelor primite, în privința cărora autoritățile s-au limitat să spună că acestea trebuie să fie creative și să nu obosească elevul sau să îi consume prea mult timp.

Citește și: Structura anului școlar 2020 – 2021. Când sunt examenele și când pică vacanțele