Ioana Filipescu Știri 03.04.2023 22:22

Cum să tratezi o înțepătură de albină acasă: Ghid complet

Cum să tratezi o înțepătură de albină acasă: Ghid complet

Atunci când li se deranjează cuibul, de regulă, stupul, sau când se simt amenințate, albinele înțeapă. Dar rar ne trezim că suntem ”atacați” de o albină, așa, din senin. Când se întâmplă, înțepătura este puternică și dureroasă, dar trece destul de repede. Numai că locul unde s-a produs înțepătura se umflă și, de cele mai multe ori, simțim mâncărime și doar o ușoară durere. Care este remediul după ce te-a înțepat albina?

Pentru cultura generală, albinele înțeapă doar o singură dată. După, ele mor. Dar după înțepătură, zona afectată se înroșeste și se umflă ușor. Sunt reacții locale, pe care majoritatea o înregistrează. Veninul de albină conține histamine și proteine, care provoacă o reacție non-alergică în piele, astfel că se declanșează senzația de mâncărime, dar și de ușoară durere. Umflătura care aproape destul de repede după ce ai fost înțepat de albină poate dura chiar și câteva zile.

Cum poți trata acasă înțepătura de albină

Imediat după ce te-a înțepat albina trebuie să scoți acul. Dar nu trebuie prins de capăt, pentru că atunci vei strânge punga de venin, care va intra, automat, în piele. Acul se scoate ridicându-l cu unghia, deci, fără a presa punga cu venin. Acul albinei trebuie îndepărtat prin răzuire ușoară în direcția în care este înfipt în piele. Deci, de reținut, nu trebuie să prindeți acul între degete.

Apoi, pentru a diminua efectul de durere și ca zona să se umfle, spălați-vă în locul în care s-a produs înțepătura cu apă și săpun sau stergeți cu șervețele dezinfectante. Dup aceea, va trebui să aplicați o compresă rece sau puneți gheață învelită într-un prosop pe locul unde ați fost înțepat.

Compresa de gheață se ține aproximativ 10 minute. Dar nu renunțați la ea, pentru că trebuie din nou aplicată tot după zece minute. Dacă aveți probleme de circulație, atunci compresa se ține o perioadă mai scurtă de zece minute, astfel încât pielea să nu fie afectată.

Nu este singura metodă de a diminua efectul înțepăturii de albină. Aplicați pe zona afectată două-trei foi de ceapă pe care o veți zdrobi sau frecați locul înțepăturii cu sare de bucătărie sau pătrunjel, dar și o compresă de bicarbonat de sodiu dizolvat în apă este o soluție bună.

Unii dintre noi sunt alergici la înțepătura de albină, iar semnalmentele sunt următoarele:

– greutăți în respirație / senzația de sufocare

– urticarie

– buzele, limba sau fața umflate

– amețeală

– stări de vomă

În această situație, trebuie urgent să ajungeți la spital. Acolo unde veți fi tratat cu antihistamine, care pot încetini o eventuală reacție anafilactică, însă nu vor opri starea descrisă mai sus.

De reținut: cum puteți evita înțepătura de albină

Sunt câteva lucruri pe care dacă le veți face, atunci șansele să fiți înțepați de albină se diminuează considerabil.

– nu vă dați cu parfum sau aftershave atunci când ieșiți în natură

–  nu intrați în panică la vederea albinei. Nu dați din mâni pentru a o alunga, cea mai bună soluție este să rămâneți nemișcat

– nu purtați, pe cât posibil, haine în culori strălucitoare, pentru că acestea vor atrage insctele, implicit, albinele

– păstrați mâncarea bine acoperită atunci când ieșiți la picnicuri

– nu beți băuturi dulci în afara locuinței

– de evitat zonele cu flori.