Gabriela Dinu Casa si Gradina 30.10.2023 09:10

Cum să tai corect pomii fructiferi: Sfaturi pentru o tăiere eficientă

Cum să tai corect pomii fructiferi: Sfaturi pentru o tăiere eficientă

Este foarte important să aibă loc tăierea pomilor pentru procesul de îngrijire dar şi pentru a asigura o bună producţie. Dacă un copac este tuns într-un mod corect, atunci şi coroana sa se va forma într-un mod productiv.

Există mai multe tipuri de tăieri, iar noi vă vom explica cum se face fiecare în parte. Tăierea de ajustare are loc în lunile septembrie şi aprilie şi ajută la iluminarea ramurilor şi la a nu fi supraîncărcat copaculd e lăstari tineri.

Cum şi când să tai pomii fructiferi?

Tăierea restauratoare se face atunci când copacul este deteriorat din diverse motive, adică doar în cazurile excepţionale, nu în mod regulat. Tăierea formativă are rolul de a da pomului o formă care să îl ajute să se dezvolte şi să suporte greutatea recoltelor.

Tăierea pomilor are implicaţii directe în cantitatea recoltelor şi este deosebit de importantă în special la pomii fructiferi, care sunt crescuţi tocmai pentru acest scop, acela de a da cât mai multe fructe, nu pentru aspect sau design.

Copacul, odată tuns, nu doar că are asigurată o mai bună recoltă, ci şi este mai sănătos, are loc o igienizare astfel care îl ajută să reziste la boli şi dăunători.

Cele mai importante beneficii ale tăierii pomilor ţin de faptul că această acţiune ajută pomul la a avea o înălţime şi o formă adecvate speciei şi vârstei sale, trunchiul devine mai viguros, coroana nu i se va îngroşa mai mult decât trebuie. Totodată, prin tăiere, stimulţai producerea unor noi ramuri.

Sfaturi pentru tunderea pomilor fructiferi

Nu este un proces dificil şi îl poate face oricine, acasă, cu un minim de documentare în prealabil. Aveţi nevoie de câteva instrumente specifice, iar acestea sunt cleştele, foarfeca telescopică şi ferăstrăul de grădină şi îl vei folosi pe cel care se potriveşte mai bine copacului tău.

Cele mai importante sfaturi de care trebuie să ţii cont atunci când vrei să tunzi şi să igienizezi un pom fructifer sunt următoarele:

  • se folosesc doar instrumente bine ascuţite, altfel procesul va fi unul traumatizant pentru pom
  • nu lăsa niciodată ramurile tăiate lângă pom, ci le strângeţi şi le daţi foc, astfel preveniţi bolile care se pot instala de la ramurile bolnave
  • trataţi plăgile rămase în urma tăierii cu soluţie slabă de permanganat de potasiu
  • pomii nu se taie niciodată îngheţaţi, pe timpul iernii