Ioana Filipescu Utile 20.12.2022 18:22

Cum să resetezi Windows 10 la setările din fabrică. Ghid complet

Cum să resetezi Windows 10 la setările din fabrică. Ghid complet

Windows 10 este un sistem de operare  pentru computere personale dezvoltat de Microsoft ca parte a familiei de sisteme de operare Windows NT. A fost anunțat în septembrie 2014. Prima versiune a sistemului de operare a intrat în procesul de testare beta publică la 1 octombrie 2014. Versiunea finală fiind lansată în mod oficial pe 29 iulie 2015.

Ghidul complet al resetării Windows 10

Dacă ești sigur că asta vrei și ești gata să resetezi instalarea ta de Windows 10, mai ai de făcut o singură alegere: „Elimină numai fișierele mele” sau „Eliminați fișierele și curățați unitatea”, potrivit digitalcitizen.ro.

Modalități de inițiere a resetării în Windows 10

 1. Deschide aplicația Setări. O metodă rapidă de a face acest lucru este să apeși pe butonul său din Meniul Start. După ce ai deschis aplicația Setări, deschide categoria Actualizare și securitate.
 2. Aoi  apasă pe secțiunea Recuperare. În dreapta ferestrei Setări, Windows 10 afișează o secțiune numită Resetați acest PC care îți spune că „Dacă PC-ul dvs. Nu funcționează bine, resetarea acestuia ar putea ajuta. Asta vă permite să alegeți să vă păstrați fișierele sau să le eliminați. După toate astea, reinstalează Windows”. De asta ai nevoie, așa că apasă pe butonul Începeți.
 3. Apasă pe „Începeți”. Windows 10 te întreabă dacă vrei să îți păstrezi fișierele personale sau preferi să elimine tot ce este pe PC.  Indicat este să apăsați pe butonul „Eliminați tot. Elimină toate fișierele personale, aplicațiile și setările”.
  Dacă ai un calcultor cu mai multe partiții, ești întrebat dacă vrei să elimini fișierele doar de pe unitatea unde este instalat Windows sau de pe toate unitățile.
 4. Într-o altă etapă îți cere să hotărăști dacă vrei să cureți unitatea pe lângă eliminarea fișierelor tale. Curățarea asigură mai multă securitate pentru confidențialitatea datelor tale.
 5.  Windows 10 are nevoie de câteva momente pentru a pregăti resetarea.
 6. După această etapă,  Windows 10 te anunță și îți afișează impactul procesului de resetare. Resetarea elimină:
 • Toate fișierele personale și conturile de utilizator de pe acest PCToate aplicațiile și programele
 • Toate modificările efectuate la setări
 • Dacă ești în continuare sigur că vrei să resetezi, apasă pe butonul Resetați încă o dată.
Cum să resetezi Windows 10 la setările din fabrică. Ghid complet
Cum să resetezi Windows 10 la setările din fabrică. Ghid complet

A doua etapă

Așteaptă ca laptopul sau calculatorul tău cu Windows 10 să se reseteze. În funcție de puterea și viteza componentelor hardware din calculatorul tău, acest pas poate să dureze mai multe minute.

După ce s-a terminat instalarea inițială, Windows îți cere să personalizezi instalarea. Este nevoie să setezi lucruri cum ar fi limba și aspectul tastaturii. Se întâmplă asta, la fel ca la un PC nou pe care tocmai instalezi Windows 10.

 1. Alege Depanare, după ce a repornit calculatorul
 2. Pe ecranul următor alege „Resetați acest PC”.
 3. Alege opțiunea „Eliminați tot (Elimină toate fișierele personale, aplicațiile și setările)”.
 4.  PC-ul tău are nevoie de câteva momente pentru a pregăti resetarea, așa că ai răbdare până se repornește și este gata de pasul următor.
 5. Ți se cere să decizi dacă vrei să cureți unitatea pe lângă eliminarea fișierelor tale. Curățarea asigură mai multă securitate pentru confidențialitatea datelor tale (devine aproape imposibil pentru cineva să recupereze fișierele tale). Costul este timpul mult mai lung petrecut de Windows la resetarea PC-ului tău. După ce ești sigur de alegerea ta, apasă pe opțiunea dorită.
 6. Așteaptă câteva minute pentru ca dispozitivul tău cu Windows 10 să se reseteze. În funcție de hardware-ul pe care îl are, acest pas poate dura ceva mai mult.
 7.  Windows 10 începe să se reinstaleze.
 8. După ce s-a terminat instalarea inițială, Windows îți cere să personalizezi instalarea. Pașii sunt aceeași ca la o instalare nouă de Windows 10. Setezi lucruri ca limba și aspectul tastaturii și creezi conturi de utilizator.