Ioana Filipescu Știri 23.06.2023 17:47

Cum să prepari corect ceaiul Earl Grey

Cum să prepari corect ceaiul Earl Grey

Earl Grey este eunul dintre cele mai cunoscute ceaiuri aromate din întreaga lume. Este un ceai tipic englezesc și are la bază frunze de ceai negru aromatizat cu ulei din coaja de portocală bergamotă.

Are un profil aromatic dulceag-floral și acrișor-amărui al bergamotei, care se îmbină perfect cu ceaiul negru caracterizat de ”îndrăzneală”, ”corpolență”. De semnalat, ceaiul Earl Grey este numai bun pentru a fi savurat dimineața sau după-amiaza devreme.

Cât se lasă la infuzat frunzele de ceai Earl Grey

Dar cum se prepară corect ceaiul Earl Grey? Să vorbim despre Europa! Se pune o linguriță de frunze la o cană, care se lasă la infuzat preț de trei minute cu apă proaspăt fiartă.

După ce au trecut cele trei minute în care frunzele au fiert, se lasă pentru puțin timp în așteptare, înainte să torni ceaiul în cești. Iar în privința proporției ceaiului, regulile sunt simple, dar neapărat trebuie ținut cont de ele. Se pune în vasul în care fiarbe apa câte o linguriță de persoană, plus încă una, considerată ”pentru ceainic”. Se evită, astfel, un ceai mult prea slab, cu o concentrație mică.

Să nu uităm de pliculețele de ceai Earl Grey, deși calitativ este de preferat ceaiul direct din frunze. Principalul avantaj al unui plic pentru ceai este confortul, pentru că nu se face mizerie sau condens. Iar ceainicul poate fi curățat mult mai ușor, după ce a fost folosit.

Pentru prepararea ceaiului mai trebuie să șinem cont de unele aspecte, dacă ne dorim o cană de ceai perfectă.

Ceaiul negru Earl Grey este tare, astringent și foarte aromat, cu o ușoară notă citrică. Iar frunzele de ceai sunt înmiresmate cu ulei de bergamotă. Atunci când se infuzează, toată aroma plutește în aer.

Apa dură nu este recomandată pentru prepararea ceaiului Earl Grey

Ca regulă generală, deci implică și ceaiul Earl Grey, atunci când se pregătește, apa foarte puțin dură este ideală. Asta pentru că permite eliberarea tuturor aromelor și mirosurilor. Mineralele din apa dură ar putea masca gustul delicat al ceaiului, de asemenea, îi pot schimba și culoarea.

Pentru ceaiul negru e bine să folosești apă cu duritate scăzută. Dacă îl prepari cu apă dură, culoarea devine mai închisă, gustul e tern și lipsește aroma.

Ceaiul Earl Grey poate fi compus din mai multe tipuri de frunze, iar recomandarea specialiștilor este ca amestecurile să fie făcute pe bază de ceai Ceylon. Asta pentru că, deși e tare, nu va deveni amar.

Iar dacă vrei un ceai englezesc, e simplu, adaugi lapte, dar este recomandată și puțină lămâie.