>
Ceaiul Darjeeling este considerat “șampania ceaiurilor”, asta grație notelor sale de dulce-tămâios, similare celor din vinul muscat. Poate avea, însă, și arome vegetale, fructate sau de citrice.
Ceaiul Darjeeling are o aromă unică și provine din îmbinarea ceaiului de origine chineză cu condițiile naturale ale regiunii din India, cu un climat umed, dar și rece, în același timp. De altfel, plantațiile de ceai se află la altitudini mari, între 1.000 și 2.000 de metri.
Darjeeling este o regiune din India, situată în Bengalul de Vest, la poalele munților Himalaya. Zona este renumită pentru plantațiile de ceaiuri rafinate, sunt, practic, cele mai celebre din lume.
Recoltarea ceaiului Darjeeling este foarte importantă. Se face de patru ori pe an, evident, în sezoane diferite. Tocmai de aceea, aroma și gustul ceaiului din aceeași plantație poate să difere. Sunt funcție de perioada în care sunt recoltate.
Cum se recoltează frunzele de ceai negru? Acestea se culeg manual și se prelucrează după metoda tradițională. Adică, sunt lăsate să se usuce câteva ore, apoi sunt rulate și oxidate.
Să mai spunem că ceaiul Darjeeling este o sursă bună de antioxidanți, care întăresc organismul. Dar, spre deosebire de majoritatea ceaiurilor indiene, Darjeeling este obținut din frunze de Camellia sinensis de varietate chinezească și nu din cele de Assam (Camellia sinensis var. assamica).
Ceaiul negru Darjeeling poate contribui la un răsfăț culinar de nota zece. Și foarte ușor de preparat. Este vorba despre budinca de orez cu ceai negru Darjeeling.
Avem nevoie de următoarele ingrediente: 450 ml de lapte, două linguri de ceai Darjeeling, o linguriță de unt, 400 ml de apă, 200 g de orez, jumătate de linguriță de sare de mare, două ouă, extract de vanilie, 50 g de stafide aurii, scortișoară.
Modul de preparere nu este complicat deloc. Și nici nu durează mult.
Se încălzește laptele până aproape de punctul de fierbere. Se ia de pe foc și se adaugă frunzele de ceai Darjeeling. După aproximativ o oră, să strecoară laptele.
Se amestecă apa cu orezul și se pune la foc. Când începe să fiarbă, se dă focul mai încet și se amestecă apa cu orezul. Se lasă pe foc încă zece minute, până când apa este absorbită complet.
Se adaugă laptele infuzat cu ceaiul Darjeeling, dar și cu sare, apoi se lasă pe foc preț de cinci minute.
Se bat ouăle cu zahăr și extract de vanilie și se adaugă în budinca de orez, împreuna cu stafidele. Se amestecă bine.
Totul se pune într-un vas uns cu unt în cuptorul încalzit la 180 de grade.
Dupa ce se formeaza o crustă aurie, budinca poate fi scoasă de la cuptor. Deasupra se va presăra scorțișoară.