Claudiu Melinte Știri 10.09.2021 15:27

Cum să plătești un pret mai mic la orice RCA. Artificiul merge de fiecare dată și ai garantat un preț redus

Preturile astronomice la asigurarile auto obligatorii (RCA) i-au facut pe tineri sa aleaga o solutie de compromis. Renunta sa isi treaca masinile pe numele lor pentru a plati un pret mai mic. Artificiul merge de fiecare data si nu se incalca legea.
Cum să plătești un pret mai mic la orice RCA. Artificiul merge de fiecare dată și ai garantat un preț redus

Putini dintre soferii cu varsta de pana in 25 de ani reusesc sa faca fata preturilor ridicate ale politelor RCA, mai ales ca la aceasta varsta nici salariile nu sunt destul de mari. Asadar, tot mai multi tineri trec masinile pe numele rudelor mai in varsta.

Cum platesti mai putin la asigurările RCA

Potrivit legislatiei in vigoare, pretul politei RCA este stabilit in functie de varsta clientului, dar si de experienta la volan. Si mediul de resedinta conteaza intrucat in zonele urbane accidentele au loc mai des, iar traficul aglomerat sporeste riscul producerii de evenimente rutiere nedorite.

Astfel, daca pentru o masina cu o capacitate cilindrica mai mica de 1200 un sofer cu varsta de pana in 30 de ani plateste 1030 de lei, un conducator auto intre 31 si 40 de ani plateste aproape cu jumatate mai putin, adica 691 de lei.

Citeste si: Cat costa asigurarea auto in functie de motorizarea masinii. Preturi estimative pentru RCA

Astfel, soferii care nu au fost implicati in accidente si nu au provocat daune vor primi o reducere pentru pretul politei RCA, in timp ce soferii care au provocat daune vor plati mai mult pentru o asigurare.

Exista 8 nivele Bonus, iar soferii pot obtine o reducere maxima de 50%. Mai mult, exista si 8 nivele Malus, iar ultimul nivel poate creste pretul unei asigurari cu 80%.

Totodata, pretul scade odata ce varsta titularului creste, asa ca tinerii aleg sa „pacaleasca” statul, strecand masina pe numele parintilor sau bunicilor.

Tarifele de referinta pentru asigurarea RCA au crescut in luna aprilie a anului 2020. Noile tarife publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) pot fi consultate AICI.

 Ce trebuie sa stii daca inmatriculezi masina pe numele rudelor

Toate companiile de asigurari considera ca soferii de peste 30 de ani nu se incadreaza la categoria de risc ridicat pentru producerea accidentelor rutiere. Tot in aceasta categorie sunt inclusi si pensionarii.
Masina este trecuta cu contract de vanzare-cumparare pe numele rudei. Pentru a putea conduce masina fara probleme, ai nevoie de o procura din partea proprietarului masinii. Practic, raspunderea se muta pe umerii celor mai in varsta.

O alta metoda mai noua care te ajuta sa platesti mai putin la RCA este adaugarea celui de-al doilea sofer pe certificatul de inmatriculare. Adaugarea se face la Serviciul de Inmatriculari. Apoi noul sofer aflat pe talon cu tine obtine o polita RCA mai ieftina.