Tudosie Andrei Știri 05.12.2023 19:29

Cum să aplici piatra vânată în grădină: Instrucțiuni pas cu pas

Cum să aplici piatra vânată în grădină: Instrucțiuni pas cu pas

Sulfatul de cupru, denumit și sub termenul popular „piatră vânătă”, reprezintă un compus chimic utilizat cu frecvență în sectorul agriculturii și al grădinăritului pentru soluționarea diverselor probleme fitosanitare.

Cum să aplici piatra vânată în grădină

În vederea obținerii unui amestec eficient, se recomandă diluarea unui anumit cantitate de piatră vânătă în 10 litri de apă. Descoperă proporțiile exacte și modalitățile optime de utilizare a acestei soluții pentru a maximiza beneficiile tratamentului în grădina ta.

Este esențial să afli cum să aplici această soluție și să descoperi momentul propice pentru a efectua tratamentul în grădina ta. Astfel, vei obține rezultate optime în controlul problemelor fitosanitare și în promovarea sănătății plantelor tale.

Informează-te despre cele mai bune practici în utilizarea sulfatului de cupru pentru a asigura eficacitatea tratamentului și pentru a beneficia la maximum de avantajele oferite de acest produs în contextul îngrijirii plantelor și al optimizării producției agricole.

Sulfatul de cupru, cunoscut și sub denumirea de piatră vânătă, reprezintă de fapt o sare a cuprului obținută prin reacția oxidului de cupru sau a cuprului cu acidul sulfuric. Acest cristal de culoare albastră este recunoscut pentru versatilitatea și eficacitatea sa în domeniul pomiculturii și legumiculturii.

Fiind potrivit atât pentru aplicare în perioada de repaus vegetativ a plantelor, cât și în perioada de vegetație, sulfatul de cupru se afirmă ca un produs util în gestionarea diverselor probleme fitosanitare.

Instrucțiuni pas cu pas

De asemenea, sulfatul de cupru constituie baza pentru obținerea unei soluții cunoscute sub denumirea de zeamă bordeleză, sau, mai obișnuit în contextul românesc, „bordeleză”.

Această denumire provine de la orașul Bordeaux din Franța, unde a fost inițial dezvoltată și utilizată această soluție. În România, termenul „bordeleză” este cel mai răspândit în utilizarea cotidiană pentru a desemna soluția pe bază de sulfat de cupru.

Astfel, sulfatul de cupru devine un element esențial în arsenalul de îngrijire a plantelor, oferindu-le protecție în fața agenților patogeni și contribuind la menținerea sănătății acestora.

Soluția rezultată este utilizată pentru a contracara potențialii agenți patogeni ce pot afecta tulpinile pomilor fructiferi. Prin intermediul cuprului prezent în sulfatul de cupru, se poate realiza o reducere a rezervei de boli prezente pe tulpină.

În plus, sulfatul de cupru pătrunde în crăpăturile sau zonele aspre ale pomilor mai în vârstă, eliminând astfel bolile sau dăunătorii care se pregătesc pentru iarnă. Această acțiune atentă și profundă contribuie la întărirea rezistenței arborilor împotriva afectărilor cauzate de factorii patogeni, asigurând, astfel, sănătatea și vitalitatea plantelor pe parcursul sezonului de creștere și dincolo de acesta.