Gabriela Dinu Știri 11.02.2023 09:58

Cum să alegi boabele de cafea de calitate superioară pentru o cafea delicioasă

Cum să alegi boabele de cafea de calitate superioară pentru o cafea delicioasă

Alegerea cafelei este, fără doar şi poate, un lucru subiectiv. Totul depinde de gust şi preferinţe, iar din ghidul care urmează vei afla care este cea mai bună cafea pentru tine şi cum trebuie să o prepari pentru a ieşi delicioasă.

Teoria spune că cea mai bună cafea este cea de specialitate, care este riguros evaluată atât în procesul de cultivare, cât şi în cel de procesare. Ambele sunt extrem de importante pentru gustul şi savoarea ulterioare ale cafelei.

Cum să alegi cafeaua ideală pentru tine

Specialiştii spun că în general, conform gusturilor cele mai comune, cea mai bună cafea este cea care are în componenţa sa 100% boabe arabica şi care a fost proaspăt prăjită. Ca să te bucuri de gustul ei desăvârşit, va trebui să fie bine preparată şi păstrată.

Acum, să vorbim puţin despre tipologia cafelei. Aceasta se împarte în două mari categorii, cafea arabica şi cafea robusta.

Cafeaua arabica are o pondere mai mare în lume şi se spune despe ea că este cea superioară, care este mai apreciată decât cafeaua robusta. Este diferită de aceasta prin aromă, gustul dulce şi parfumat şi notele uşor florale şi fructate, care se disting. Este mai slabă în cofeină, dar este ceva mai pretenţioasă atunci când vine vorba despre îngrijire şi cultivare, dar şi la preparare şi păstrare. Aceasta provine în special din America Centrală şi de Sud şi este mai scumpă decât cafeaua Robusta. Atunci când este preparată, este şi mai cremoasă decât aceasta.

Cafea capsule sau măcinată?

Robusta se cultivă în Africa şi Asia şi este diferită de cea Arabica prin tăria sa, este mai bogată în cremă şi cu o aromă ceva mai puţin pregnantă. Nu este la fel de apreciată precum cafeaua Arabica, dar este mai ieftină decât aceasta, fiind mult mai uşor de cultivat şi preparat. Cafeaua Robusta conţine de două ori mai multă cofeină decât cafeaua Arabica.

Acum, când v-aţi decis ce soi de cafea veţi achiziţiona, trebuie să vă gândiţi şi sub ce formă. Dacă să vă luaţi cafea boabe, sub formă de capsule sau de-a gata măcinată? De reţinut este faptul că o cafea bună, perfectă, este cea proaspăt măcinată, doar aşa vei reuşi să te bucuri pe deplin de aroma sa, fără a-şi pierde din savoare. Cafeaua nu trebuie să fie prăjită intens, altfel se va resimţi asta în gustul său.

Cafea de amestec sau cafea pură?

O altă clasificare a formei cafelei atunci când o achiziţionaţi este blend, adică acea cafea obţinută din amestec, cafeaua de origine, ori cafeaua de specialitate.

Cea mai des întâlnită cafea este cea de tip amestec, unde se blenduiesc cele două tipuri de cafea, arabica şi robusta. În funcţie de gramajul amestecului, aceasta poate fi mai tare sau mai slabă, după procentajul cafelei robusta care există în ea, va fi mai tare sau mai slabă.

Cafeaua de origine este aceea care a fost adusă dintr-o singură regiune şi care păstrează particularităţile specifice. Este vorba despre cafeaua adusă din Etiopia, Columbia, Kenya Guatemala, Costa Rica, Brazilia, Nicaragua, acolo unde este procesată cafeaua 100 arabica, ce poate fi prăjită uşor sau mediu.

Cum trebuie să fie cafeaua pe care o consumaţi acasă?

Cafeaua de specialitate se referă la boabele care sunt produse în microclimate speciale, care sunt tratate în mod excepţional atât la plantare, cultivare, cât şi la procesare, servire şi păstrare. Pentru ca un brand de cafea să fie inclus în această categorie, el trebuie să obţină cel puţin 80 de puncte la controalele de specialitate. Aici se evaluează originea, recoltarea, prelucrarea, prăjirea, măcinarea şi prepararea.

Acum, un alt criteriu după care să vă achiziţionaţi cafeaua ţine de mediul în care o veţi utiliza. Dacă atunci când vă cumpăraţi cafea o faceţi pentru acasă, pentru a face cafea în mod profesional la bar sau restaurant, ori cafeaua pentru vending, adică cea de la automatele din spaţiile publice.

Cafeaua profesională pentru barista este într-o mare măsură de tip arabica şi se foloseşte la espressoare care pot face cafea şi din genul robusta. Cafeaua pentru acasă trebuie să fie de calitate superioară şi specialiştii vă recomandă să folosiţi cafeaua arabica.

La automatele de tip vending probabil v-aţi dat deja seama ce tip de cafea se foloseşte, având în vedere că aceasta este mai tare decât celelalte. Da, este vorba despre cafeaua robusta, cu un conţinut mai mare de cofeină şi o tărie superioară.