>
S-a aflat cum putea fi evitată tragedia din Chiajna. Un detaliu i-ar fi putut salva viața femeii care a murit strivită de gheață la 35 de ani. O avocată a spus cine ar fi responsabil de ceea ce s-a întâmplat în Militari Residence.
O dramă de nedescris a șocat România! O femeie de 35 de ani și-a pierdut viața marți, fiind lovită din plin de o bucată de gheață și zăpadă de pe acoperișul unui bloc din Chiajna. Impactul a fost fatal, iar doi copii au rămas fără mamă. Victima lucra pentru administrația blocului și, în acea zi, transporta produse de curățenie într-o încăpere din spatele clădirii.
Imaginile de la locul tragediei sunt de-a dreptul cutremurătoare, iar medicii nu au mai putut face nimic pentru a o salva. Poliția se ocupă de cercetarea cazului și a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Accidentul dramatic ar fi putut fi evitat! Avocaata Crina Radu a explicat cine poartă vina că gheața nu a fost îndepărtată de pe acoperișuri.
Potrivit avocatei, asociațiile de proprietari, prin reprezentanții lor, aveau dreptul de a solicita ajutorul pompierilor pentru curățarea acoperișurilor de zăpadă și gheață. Cu atât mai mult, primăria ar fi putut lua măsuri ferme pentru a preveni astfel de tragedii.
„În opinia mea, asociația de proprietari ar fi trebuit să ceară ajutorul, să solicite sprijinul de la pompieri să elibereze zăpada de pe acoperiș. Eu am văzut pe site că Primăria din Chiajna cumva le recomanda asociațiilor de proprietari să îndepărteze zăpada, țurțurii de gheață de pe acoperiș. Totuși, din ce am înțeles din presă, soțul victimei era tocmai președintele blocului”, a explicat Crina Radu, potrivit wowbiz.ro.
Nu putem să nu aducem în discuție faptul că avocata a subliniat și responsabilitatea primăriei, care, conform legii în vigoare, putea aplica sancțiuni asociațiilor de proprietari care nu curățau zăpada și gheața. Prin urmare, femeia de 35 de ani nu ar mai fi murit dacă se luau măsurile corespunzătoare.
„În primul rând, Primăria este cea care poate să îi sancționeze. Sunt hotărâri ale Consiliului Local și Primăria le poate aplica amenzi usturătoare. Asociațiile pot fi amendate în astfel de situații. Din păcate, acolo vorbim despre o ucidere din culpă și răspunzători, în acest caz, ar fi președintele blocului, președintele asociației de proprietari care trebuia să se asigure că se eliberează acoperișul de gheață sau zăpadă. Sigur că nu singur făcea treaba aceasta, dar putea solicita pompierilor să vină să îndepărteze gheața și zăpada de pe acoperiș”, a adăugat aceasta.
Avocata a atras atenția asupra faptului că răspunzător de tragedie ar fi președintele blocului sau asociația de proprietari. Reprezentantul ar fi trebuit să ceară ajutorul celor de la ISU pentru a îndepărta gheața și zăpada. Cu toate acestea, Crina Radu consideră că o parte din vină este și la Primărie, care putea aplica sancțiuni în acest sens.
„Acum, răspunzător eu spun că este președintele blocului sau asociația de proprietari, prin reprezentant. Practic reprezentantul asociației ar fi trebuit să solicite la ISU sprijin pentru eliberarea acoperișului, îndepărtarea zăpezii și a stratului de gheață. Totuși, eu spun să și Primăria are o culpă pentru că putea să aplice niște sancțiuni contravenționale, tocmai pentru a se asigura că sunt respectate regulile. Nu doar să posteze pe internet anunțul referitor la amenzile pe care urmează să le aplice asociațiilor care nu îndepărtează zăpada și țurțurii de gheață (…) De ce întotdeauna se așteaptă ca cineva să moară ca să ia niște măsuri?! După ce s-a întâmplat acest nefericit caz, toate asociațiile au început să sune la ISU să vină să îndepărteze zăpada și gheața, dar asta după ce deja o persoană a murit din această cauză. Mereu trebuie să existe un caz foarte grav, un caz nefericit ca ulterior și alte persoane sau asociații să ia niște măsuri”, a spus Crina Radu.