Gabriela Dinu Știri 08.06.2022 13:46

Cum poți reseta martorul Check Engine fără să mergi la service. 2 modalități de resetare

Cum poți reseta martorul Check Engine fără să mergi la service. 2 modalități de resetare

Unul dintre martorii care vă pot apărea constant în bordul auto este celd e check engine, care pe mulţi îi bagă în sperieţi, mai ales că nu ştiu la ce se referă acesta şi se tem să nu-şi fi făcut, cumva, motorul daună.

Acest semnal luminos este dat de calculatorul maşinii, ce este conectat la senzorii care îi monitorizează acesteia motorul şi transmisia.

Cum poţi reseta la tine acasă martorul Check engine?

Atunci când un astfel de senzor va sesiza o eroare sau o defecţiune se va aprinde şi în bord martorul de „check engine”, iar în acel moment calculatorul tău va memora codul de eroare.

Există mai multe posibilităţi prin care îl poţi reseta, ca să nu îţi mai apară în bord, fără să mai fii nevoit să ajungi cu maşina la service-ul auto. În continuare, îţi vom prezenta tot ce trebuie să faci:

  • Utilizează o interfață OBD-II: prin intermediul acestei interfeţe de diagnoză îţi poţi reseta martorul în doar câteva secunde, prin introducerea mufei de diagnoză a automobilului, situată sub coloana de direcţie. Puneţi contactul, apoi stabiliţi conexiunea dintre computer şi maşină. Se citeşte de pe scanner, în timp ce toate codurile de eroare sunt stocate, apoi acestea sunt afişate şi decodificate. După decodare, problema a fost realizată şi dacă ai o piesă care trebuie schimbată atunci trebuie să o înlocuieşti şi problema va fi rezolvată.
  • Decuplează bornele bateriei: atunci când nu ai o interfaţă de diagnoză aceasta este cea mai bună modalitate prin care poţi rezolva martorul de check engine din bord. Se scoate borna negativă a bateriei, se goleşte energia din condensator aprinzând claxonul timp de 30 de secunde sau stând cu luminile aprinse. Lăsaţi maşina deconectată timp de 10-15 minute, reconectează bateria şi porneşte motorul maşinii. Semnalul luminos ar trebui să dispară în acest timp, însă dacă problema persistă, atunci înseamnă că maşina stochează codurile de eroare şi are nevoie de resetare printr-un scanner.