Ionuț Nițulescu Altceva 02.12.2021 13:19

Cum făceau rachiu deținuții de la penitenciarul Botoșani? Totul se petrecea chiar sub nasul gardienilor

Cum făceau rachiu deținuții de la penitenciarul Botoșani? Totul se petrecea chiar sub nasul gardienilor

Vorba spune că românul bea vinul cu paharul, însă ca în orice situție mai sunt și excepții. Deținuții unui penitenciar din Botoșani beau rachiul cu…găleata. Doi deținuți au fost prinși în timp ce încercau să facă rachiu din fructele și dulciurile cumpărate de la magazinul penitenciarului. Iată cum au fost dați de gol, dar și cum procedau la obținerea ”licorii magice”.

La bine și la greu, doi colegi de celulă dintr-o închisoare din Penitenciarul Botoșani au fost prinși de gardieni în timp ce ”preparau” alcool chiar în toaletă. Bărbații voiau să obțină rachiu din fructele și dulciurile pe care le cumpărau de la magazinul închisorii sau le primeau la pachet de la rude.

Procesul prin care cei doi făceau rachiu era unul foarte simplu. Pușcăriașii foloseau o găleată de 10 litri, în care puneau fructele și dulciurile pentru a fermenta. La câteva zile după, acopereau găleata cu o folie de plastic și foloseau un fierbător electric pentru a aduce compoziția la punctul de fierbere. În timpul procesului de fierbere, bărbații colectau vaporii care rămâneau pe folia de plastic, acela fiind rachiul

Pe cât de inventivi au fost, pe atât de repede au fost prinși de gardienii penitenciarului. Mirosul fructelor puse la fermentat a fost cel care i-a dat de gol pe cei doi bărbați. Holul închisorii a fost ”invadat” de miros, iar gardienii s-au autosesizat și au trecut la verificarea fiecărei celule. Nu mare le-a fost mirarea atunci când au pășit în ”laboratorul de rachiu” și au găsit nici mai mult, nici mai puțin de 5 kilograme de borhot care urma să devină rachiu.