>
Tabelul periodic este lista tuturor tipurilor de atomi din care este format Universul. A fost creat de Mendeleev fără ca acesta să cunoască structura atomului, pe baza intuiţiei sale.
Acest tabel periodic creat de către Mendeleev aşează elementele în funcţie de numărul de elctroni ai atomilor. Hidrogenul are un electron şi acesta se află chiar la începutul tabelului, heliul are 2, carbonul are 6, aurul 79 şi aşa mai departe.
După numeroase cercetări, s-a descoperit că aranjamentul electronilor din cadrul atomilor determină proprietăţile pe care acestea le au şi aranjamentele făcute dau naştere, din nou, unor proprietăţi asemănătoare.
Un atom are 4 numere cuantice în fiecare electron, care îl descriu pe acesta, însă doar jumătate dintre ele intervin şi în ecuaţia privind tabelul periodic al lui Mendeleev. Dacă nu ştiaţi ce înseamnă numărul cuantic „n”, atunci veţi afla că el determină energia electronului din fiecare orbital, cu unele ajustări care vor fi date de către celelalte numere.
Numărul cuantic „I” este cel care determină forma orbitalului. În funcţie de această valoare a lui „I”, toate elementele sunt aranjate de Mendeleev în tabelul periodic. Toate elementele de pe o coloană au electroni exteriori aşezaţi pe orbitalii cu formele identice, mai exact, au proprietăţi chimice asemănătoare. La fel cum am menţionat şi mai sus.
Cel de-al şaptelea rând al tabelului periodic al elementelor a fost completat cu încă patru elemente, 113, 115, 117, 118. Au fost descoperite de cercetătorii din Rusia, America şi Japonia, după îndelungi verificări.
În 2011, mai fuseseră adăugate încă două elemente noi, aşezate pe aceeaşi coloană. Vorbim despre 114 şi 116. Descoperirea noilor elemente este extrem de importantă pentru cercetători dar şi pentru lumea care ne înconjoară. Recent, unul dintre oamenii de ştiinţă spunea că asta echivalează pentru el cu obţinerea unei medalii de aur la o olimpiadă sportivă.