Ioan Davidescu Știri 10.12.2024 13:28

Cum a obtinut Georgescu Milioane de vizualizari la cateva ore dupa ce si-a facut cont nou de Tik Tok

Cum a obtinut Georgescu Milioane de vizualizari la cateva ore dupa ce si-a facut cont nou de Tik Tok

Această decizie a fost detaliată într-un articol publicat marți de site-ul de investigații Snoop, care explică cum a reușit Georgescu să își reconstruiască audiența pe TikTok într-un interval scurt de timp.

TikTok și politica oficială

Într-o discuție despre modul în care TikTok gestionează conținutul politic, Andrei Bușe, specialist în securitate cibernetică, subliniază o diferență majoră între TikTok și alte platforme de socializare.

Dacă rețelele precum Facebook sau Instagram au departamente specializate pentru gestionarea conținutului politic și electoral, TikTok nu permite publicarea de conținut politic sub această formă. Potrivit politicii oficiale a TikTok, platforma evită să se implice în discuții politice, iar acest lucru face mai complicată promovarea unor mesaje politice.

Bușe adaugă că, deși TikTok a fost interpelat la nivelul Uniunii Europene privind măsurile de combatere a dezinformării, conturile care promovează mesaje politice nu beneficiază de același tip de suport ca pe alte platforme. Astfel, Călin Georgescu a ales să își abandoneze vechiul cont pe TikTok și să-și creeze unul nou, pentru a-și continua campania.

Explozie de vizualizări și interacțiuni pe noul cont

În data de 8 decembrie, Călin Georgescu și-a anunțat publicul despre noul său cont pe TikTok, promițând că acesta va deveni canalul său oficial de comunicare. Decizia de a lansa un nou profil pe platformă a venit ca urmare a scăderii audienței vechiului său cont, afectat de măsurile impuse de TikTok.

În prima zi de activitate, noul său cont – calin.georgescu.real – a avut un impact semnificativ: un videoclip cu candidatul independent la alegerile prezidențiale a adunat nu mai puțin de 4,5 milioane de vizualizări, 562.400 de aprecieri și peste 44.000 de comentarii până luni seară, la ora 00:00.

„Începând de astăzi, 8 decembrie, acesta este canalul meu oficial de TikTok. Aici ne vom regăsi împreună, aici vom face live, aici vom transmite mesajele”, a transmis Călin Georgescu urmăritorilor săi.

Te-ar putea interesa și:

Astfel, Georgescu a reușit să își reconstruiască rapid audiența, semn că strategia sa de comunicare pe platformele digitale funcționează, cel puțin pentru moment.

Motivele din spatele schimbării contului

Potrivit lui Andrei Bușe, specialist în marketing digital și securitate cibernetică, Călin Georgescu a renunțat la vechiul cont TikTok după ce platforma a fost întrebată la nivelul Uniunii Europene despre măsurile sale de combatere a dezinformării. În cadrul audierilor din Parlamentul European, reprezentanții TikTok au fost întrebați despre presupusa influențare a primului tur al alegerilor prezidențiale din România, în care Georgescu a fost un candidat important.

În ciuda acestor acuzații, TikTok a negat orice implicare în favorizarea candidatului, dar a admis că au fost plătiți bani pentru promovarea unor postări, deși acestea nu au fost marcate ca fiind conținut politic.

Strategia de creștere a audienței

Unul dintre aspectele interesante ale promovării contului lui Călin Georgescu pe TikTok a fost observația lui Andrei Bușe cu privire la prezența unui număr semnificativ de comentarii și conturi false care au ajutat la creșterea rapidă a vizibilității acestuia. Specialistul în securitate cibernetică a descoperit un tipar clar în comentariile lăsate pe videoclipurile lui Georgescu.

Anumite conturi nu publicau imagini video, ci doar repostează clipuri cu Georgescu, fiind evident că acestea sunt conturi false. De asemenea, numele utilizatorilor păreau a fi generice, cu prenume și nume românești sau conturi de tip „user” urmate de un număr lung.

Bușe explică faptul că, prin utilizarea unor instrumente specifice, a identificat un model prin care acest trafic artificial este generat. În esență, o rețea de boți creează un „curent” subteran de interacțiuni, care ulterior atrage audiența umană, făcând videoclipul să devină viral.

Astfel, traficul generat de boți ajută la creșterea organică a vizibilității postării. În acest fel, Georgescu beneficiază de un impuls semnificativ în ceea ce privește numărul de vizualizări și interacțiuni pe TikTok.

Pașii pentru crearea conturilor false

Procesul de creare a conturilor false pentru a sprijini această „creștere artificială” implică mai mulți pași. În primul rând, sunt generate adrese de email temporare, utilizate pentru crearea de conturi pe TikTok. Aceste adrese sunt de obicei create pe site-uri care generează emailuri valide pentru o perioadă limitată, ceea ce face mai dificilă detectarea acestor conturi.

De asemenea, numele utilizatorilor sunt extrase automat din liste online, iar scripturile sunt folosite pentru a crea conturi fără a trece prin verificările de securitate impuse de TikTok (de exemplu, testele CAPTCHA).

Mai mult, un soft de „web scraping” extrage automat videoclipuri relevante pe baza unor cuvinte cheie sau taguri, iar aceste linkuri sunt distribuite pe platforme precum Telegram, unde sunt promovate mai departe.

Legăturile cu Rusia

Un alt subiect semnificativ abordat în investigațiile legate de Călin Georgescu este legătura acestuia cu diverse rețele rusești care l-au susținut activ în campania sa. De-a lungul lunilor recente, mai multe publicații de investigație au descoperit dovezi ale unei susțineri externe care i-a fost acordată candidatului român pe platformele online.

Jurnalistul Victor Ilie, de la Snoop, a adus în atenție existența rețelelor de influenceri și publicații care, finanțate cu bani de la Moscova, promovează dezinformarea și teorii conspiraționiste în peisajul media din România. Această rețea ar fi fost implicată și în campania electorală a lui Călin Georgescu, iar narativul folosit de acesta ar fi fost similar cu cel al altor actori politici susținuți de Rusia.

Rețeaua „Portal Kombat” și susținerea din partea Kremlinului

O altă investigație a dezvăluit existența unor site-uri și canale de Telegram coordonate din Rusia, care au sprijinit activ candidatura lui Georgescu, promovând mesaje anti-UE și suveraniste. Aceste site-uri au difuzat în mod constant articole și materiale care îl prezentau pe Georgescu drept un apărător al naționalismului și al suveranității, în contrast cu valorile pro-europene susținute de majoritatea politicienilor români.

În plus, investigațiile au arătat că anumite conturi și pagini de propagandă asociate cu partidul extremist AUR au sprijinit, de asemenea, candidatura lui Călin Georgescu. Conform unui raport al jurnalistelor Luiza Vasiliu și Victor Ilie, cel puțin 25 de pagini de Facebook și 25 de site-uri cu reclame au fost implicate într-o campanie amplă de promovare a lui Georgescu, care a fost vizualizată de milioane de români.

Călin Georgescu, candidatul independent la alegerile prezidențiale din România, a fost susținut pe multiple platforme de rețele externe și conturi false, iar investigațiile arată că o mare parte din susținerea sa provine din surse legate de Rusia.

În ciuda măsurilor platformei TikTok și a controalelor internaționale, conturile false și tehnicile de promovare artificială au permis candidatului să obțină o vizibilitate crescută. Această strategie, alături de susținerea externă și conexiunile politice interne, au avut un impact semnificativ asupra campaniei sale.